Izland nem kap VIP-belépőt az unióba

Izland nem számíthat gyorsított eljárásra az európai uniós csatlakozását célzó tárgyalások során - szögezte le az EU soros elnökségét betöltő Svédország külügyminisztere hétfőn Brüsszelben. A bálnák is dönthetnek.

- Nincs gyorsított út Izland számára, de természetesen az út lehet rövidebb, mivel Izland már része az egységes piacnak és a schengeni övezetnek. (Izlanddal szemben is) lépésről-lépésre fogunk eljárni - mondta Carl Bildt az EU külügyminiszteri tanácskozása előtt.

Jelentős kihívást jelenthet azonban a halászati politika és a bálnavadászat kérdése - figyelmeztetett a svéd külügyminiszter. Míg az EU-ban például tilos a bálnavadászat, a szigetországban ez bevett gyakorlat.

Bildt hangsúlyozta, hogy Izland csatlakozása nem szoríthatja háttérbe a Nyugat-Balkán államainak integrációját, amelynek újra lendületet kell adni.

Izland csatlakozásának kérdésében a tagállamok egyelőre megosztottnak látszanak: Ausztria szerint az észak-európai szigetországot Horvátországgal és Albániával együtt kellene felvenni, Finnország azonban ezt határozottan ellenzi.

A Brüsszelben tanácskozó uniós külügyminiszterek hétfőn felkérték az Európai Bizottságot, hogy véleményezze Izland felkészültségét az uniós tagságra. Az úgynevezett avis elkészítése akár egy évig is elhúzódhat, figyelembe véve, hogy a testület mandátuma az év vége előtt lejár. Ezt követően az egyes tagállamoknak jóvá kell hagyniuk Izland tagjelölti státusát és csak utána kezdődhetnek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.