Izland felvételt kér az unióba

Az izlandi törvényhozás csütörtökön szűk többséggel jóváhagyta, hogy az ország kezdjen tárgyalásokat Brüsszellel az Európai Unióhoz történő csatlakozásról.

Az izlandi törvényhozás csütörtökön szűk többséggel jóváhagyta, hogy az ország kezdjen tárgyalásokat Brüsszellel az Európai Unióhoz történő csatlakozásról.

Az új, ideiglenes kormány megalakításával megbízott szociáldemokrata Jóhanna SIGURDARDÓTTIR izlandi miniszterelnök megérkezik az izlandi államfõvel, Ólafur Ragnar Grímssonnal tartandó találkozójára Reykjavíkban 2009. február 1-jén. A politkusasszony

Jóhanna Sigurdardóttir miniszterelnök előterjesztését 33képviselő támogatta, míg két tartózkodás mellett 28 ellene szavazott. Az áprilisban a szociáldemokratákkal kormányra került Baloldali Zöld párt öt képviselője – köztük Jorn Bjarnason mezőgazdasági és halászati miniszter – a folyamodvány ellen szavazott.

Reykjavík eddig azért nem akart belépni, mert attól tartott, hogy elveszíti az ellenőrzést a gazdaság húzóágazatát kiszolgáló halállománya felett. Így is több napig tartott, amíg a kormány a parlamenti vitában meggyőzte a képviselők szűk többségét.

A belépést az kényszeríti ki, hogy az izlandi bankok az élen jártak Európában a kockázatos befektetési konstrukciókban, és a tavaly kirobbant pénzügyi válság az izlandi valutával együtt tönkre tette őket. A szigetország volt a válság első áldozata Európában.

Sigurdardóttir még júliusban be akarja nyújtani a kérelmet Brüsszelnek. A csatlakozási tárgyalások legkorábban jövő februárban kezdődhetnek el. Ha sikerrel járnak, és a tagállamok jóváhagyják Izland felvételét, akkor azt még népszavazásnak is meg kell erősítenie. A csatlakozás legkorábban 2013-ban képzelhető el.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.