Iveta Radicová visszautasította Kövér László szavait

Magyarország soros uniós, továbbá Szlovákia visegrádi elnökségének eredményeit méltatta és a közös tapasztalatokat elemezte csütörtökön Pozsonyban Orbán Viktor magyar, Donald Tusk lengyel és Iveta Radicová szlovák kormányfő. Csehországot Karel Schwarzenberg képviselte a belpolitikai helyzet miatt otthon maradt Petr Necas miniszterelnök helyett.

– Ritka történelmi pillanat tanúi vagyunk, hiszen ma Csehország veszi át Szlovákiától a visegrádi elnökséget, a jövő hónap elejétől pedig Magyarországot követően Lengyelország tölti majd be a soros uniós elnökséget – kezdte a tanácskozást követő nemzetközi sajtótájékoztatót a vendéglátó miniszterelnök asszony, aki szerint az eltelt egy év során intenzívebb és hatékonyabb lett a négy visegrádi ország együttműködése és érdekérvényesítése. Példaként kiemelte az idén megkötött magyar-szlovák, illetve a lengyel-szlovák szerződést, amelyek alapján észak-déli irányban összekötik a gázvezetéket. Ugyancsak idén született megállapodás arról is, hogy a négy visegrádi ország 2016 első felében közös európai uniós harci hadtestet hoz létre.

A lengyel kormányfő elismerően szólt Magyarország soros uniós elnökségének eredményeiről. A gratulációkhoz a cseh külügyi tárca vezetője is csatlakozott, aki szerint Budapest különösen sokat tett Horvátország uniós csatlakozása és a keleti partnerség erősítése érdekében. Orbán Viktor kifejtette: – Külön örülök annak, hogy  idén közös erőfeszítéseink eredményeként a szlovákok és a magyarok igazolták:  a nemzetközi politikában képesek közösen fellépni, közös szempontokat és érdekeket képviselni akkor is, ha a kétoldalú kapcsolatokban időnként problémák merülnek fel. A lengyel kollégámnak gratuláltam azért is, mert a kormánya már meghozta azokat  a döntéseket,  amelyek eredményeként országa sikeresen állja a nemzetközi gazdasági élet hullámveréseit. Mi most törekszünk nemzetgazdaságunk átépítésére, hogy  mi is feltartóztathassuk ezeket a hullámokat.  Mostani találkozónkon is hangsúlyoztam, hogy miután Horvátország sikeresen befejezi a csatlakozási tárgyalásokat, az uniós bővítés nem kerülhet le a napirendről. Moldáviának, Ukrajnának és az egész Nyugat-Balkán ezirányú erőfeszítéseit továbbra is közösen kell támogatnunk – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A visegrádi csúcs előtt negyed órán át négyszemközt tárgyalt a szlovák és a magyar kormányfő. Radicová ezt követően közölte: – Határozottan elutasítottam Kövér Lászlónak a Hospodárske Novinyban tett nyilatkozatának egyes megállapításait és követeltem partneremtől, hogy az ilyen módszerek többé ne ismétlődjenek meg, mert komolyan akadályozhatják a jószomszédi kapcsolatainkat. Orbán Viktor válaszában  kifejtette, hogy személyesen szeretne hozzájárulni a szlovák-magyar kapcsolatok további gyarapodásához. – Magyarország pedig tisztel minden szándékú szlovák embert – közölte. Azt is hangoztatta, hogy az új magyar alaptörvény semmiben sem veszélyezteti Szlovákiát.

Északi szomszédunknál nagy felzúdulást váltott ki a magyar házelnök elmúlt heti nyilatkozata, amelyben Kövér többek között úgy vélekedett, hogy csaknem minden szlovák politikusban van egy kis Slota. Majd így folytatta: – Nagyobb önbizalomra lenne szükségük a szlovák kollégáknak. Értjük, hogy nem mondhatnak le azokról a területekről, amelyeket a trianoni szerződésnek köszönhetően kaptak, s amelyeken Szlovákia létrejött. De a magyar nemzet sem mondhat le egyetlen részéről sem, a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben hozzánk tartoznak. És szintén nem mondhat le (a magyar nemzet) történelmének és kultúrájának azon részéről, amelyek ezzel a területtel kötik össze” – jelentette ki az Országgyűlés elnöke, aki az interjúban emlékezetetett arra is, hogy Budapest a magyar-szlovák alapszerződés óta már sokszor, ismételten elismerte a mai államhatárok érvényességét.

Radicova kikelt Kövér László szavai ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.