Itt az új görög kudarc

Evangelosz Venizelosz, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) vezetője is kudarcot vallott a kormányalakítási tárgyalásokkal Görögországban. Ő már a harmadik pártvezér volt, aki a múlt vasárnapi parlamenti választások után megkísérelt koalíciót összehozni.

Venizelosz péntek este bejelentette: „Holnap tájékoztatom a köztársasági elnököt, és remélem, hogy a találkozón Karolisz Papuliasszal valamennyi párt vállalja majd a rá háruló felelősséget.” Ha a hétvégén az elnöknek sem sikerül nemzeti egységkormány létrehozására rábírnia a pártokat, kénytelen lesz új választásokat kiírni.

A görögök nem feledkeztek még meg a drachmáról - és a bankok sem teljesen
A drachma coin is seen on display in this photo illustration taken in Athens May 9, 2012. Banks are quietly readying themselves to start trading a new Greek currency. Some banks never erased the drachma from their systems after Grece adopted the euro more than a decade ago and would be ready at the flick of a switch if its debt problems forced it to bring back national banknotes and coins. Picture taken May 9, 2012. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)

A görög dráma még csak az elején tart, alig vagyunk túl a bevezetésen – biztatta korábban a Népszabadságot egy athéni elemző, aki ezúttal nem adta nevét a véleményéhez. Azt mondta ugyanis, olyan kiszámíthatatlanul alakulnak a dolgok, hogy képtelenség még csak latolgatni is az esélyeket.

Pénteken még derűlátó hírek hangzottak el, amelyek szerint a Demokratikus Baloldal nevű, 19 képviselővel rendelkező párt megmentené a helyzetet, és csatlakozna a két nagy párthoz, a konzervatív Új demokráciához (ND) és a Paszokhoz. A Demokratikus Baloldal vezetője, Fotisz Kuvelisz azonban gyorsan kijelentette, hogy csak akkor lép be a koalícióba, ha csatlakozik hozzájuk a vasárnapi választások második helyezettje és valóságos győztese, a Radikális Baloldal (Sziriza).

E párt vezetője, Alexisz Ciprasz pénteken még kitartott amellett, hogy csakis a megszorításokat előíró memorandum elutasítása lehet a kormányalakítás alapja. Ez eddig be is jött neki: egy csütörtöki közvélemény-kutatás, amelyet az Alfa Tv számára készített a Marc intézet, őt hozta ki 28 százalékkal és 128 mandátummal, mint a következő választás lehetséges győztesét.

Antonisz Szamarasz, az ND vezére pénteken azzal támadta Cipraszt, hogy felelőtlen és populista követelésekkel áll elő, és fogalma sincs a bankrendszer működéséről, valamint nincs elképzelése a válságból való kilábalás módjáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.