Isztambulban likvidál az FSZB?

Az orosz titkosszolgálatot sejtik a török hatóságok a múlt héten végrehajtott isztambuli hármas gyilkosság mögött, amely során egykori csecsen fegyveresek vesztették életüket.

Az angol nyelvű Today's Zaman internetes oldala név szerint említi az elkövetőt, aki néhány perccel az előtt hagyta el hotelszobáját, hogy a török rendőrség kiérkezett a helyszínre, ahol a gyilkos fegyver mellett éjjellátó eszközt és hangtompítót is találtak. Az Izvesztyija szerint a csecsen célszemélyek érintettek lehettek a Moszkva melletti Domogyedovó repülőtéren elkövetett, 36 halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet megszervezésében. (Rusztam Altemirovval szemben körözés volt érvényben Oroszországban az ügy kapcsán, míg a másik áldozat a Törökországban másfél éve tartózkodó Berg-Hazs Muszajev, aki – bár más néven – a jobbkezeként dolgozott az észak-kaukázusi fegyvereseket vezető Doku Umarovnak.)

Ugyanakkor az orosz hatóságok és a Moszkvához hű csecsen vezetés képviselői az orosz lapnak elmondták, hogy a három halott személye előttük nem ismert. Azonban a török rendőrség szerint a gyilkosság nagyban hasonlít egy két évvel ezelőtti támadásra, amelyben több egykori csecsen fegyveres vesztette életét Isztambulban, a másfél ezer fős csecsen diaszpórából.

Az orosz törvényhozás 2006-ban tette lehetővé, hogy az elnök a parlament hozzájárulása nélkül is bevethesse külföldön fegyveres erőit vagy a titkosszolgálatokat a terrorizmus elleni harcban. Igaz, erre korábban is sor került: 2004-ben két ügynök végzett Katarban Zelimhan Jandarbijevvel, rövid ideig Csecsenföld elnökével, aki Moszkva tárgyalópartnere volt az első csecsen háborút lezáró 1996-os tárgyalásokon. (2001 óta körözték terroristaként.) A két ügynököt a katari rendőrség elfogta és életfogytiglanra ítélte. Nem sokkal később átadták Moszkvának azzal a feltétellel, hogy továbbra is börtönben maradnak. A két orosz férfi tartózkodási helye azóta ismeretlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.