Iszlamistákra csaptak le Franciaországban

Péntek halnalra virradóra 19 embert tartóztattak le országszerte – többek közt abban a Toulouse-ban is, ahol csütörtökön temették el a szélsőséges merénylőt, Mohamed Merahot.

Bár a hatóságok keresik a lehetséges bűntársakat, bejelentések szerint nincs összefüggés a péntekre virradóra Franciaországban végrehajtott razziasorozat és az egy hete lelőtt szélsőséges merénylő, Mohamed Merah ügyében zajló nyomozás között. A mostani rajtaütések során összesen 19 embert vettek őrizetbe, egy részüket Toulouse-ban, Merah gyilkosságainak egyik fő helyszínén.

A 23 éves, algériai származású Merahhal március 22-én, toulouse-i lakásában végeztek a kommandósok, amikor a harminc-egynéhány órás ostrom alatt megpróbált kiugrani a fürdőszobaablakon. Bátyját, Abdelkadert bűnsegédlettel vádolják, egy harmadik férfit pedig annak a motornak az ellopása miatt keresnek, amellyel Mohamed a gyilkosságokat végrehajtotta.

A pénteki razziákat a francia belső elhárítás, a DCRI irányította. Voltak letartóztatások Lyonban, Marseille-ben, Párizsban, Nizzában és Le Mans-ban, több Toulouse-ban, Nantes-ban pedig egy szalafista csoport, a Forsane Alizza (Büszkeség Lovagjai) központját rohamozták meg a kommandósok – egyes francia sajtóértesülések szerint a magát egyébként al-Kaida-tagnak valló Merah kapcsolatban állt a szervezettel. (A Forsane Alizzát a belügyminisztérium egy korábbi nyomozás során egyszer már feloszlatta.)

A Europe 1 rádiónak adott nyilatkozatában Nicolas Sarkozy francia elnök kijelentette, „nincs más választásunk, a razziasorozat elengedhetetlen a franciák biztonságának garantálása érdekében”. „Meg kell értenünk, hogy Montauban és Toulouse traumája mély nyomokat hagy az országon, és nem akarok összehasonlításokat tenni, de ez egy kicsit olyasféle trauma, amilyet 2001. szeptember 11. hagyott az Egyesült Államokon” – fogalmazott az államfő. Sarkozy arra utasította a hatóságokat, hogy értékeljék át, milyen veszélyt jelent Franciaországra nézve az iszlamizmus. A pénteki razziasorozatban több fegyvert is lefoglaltak a kommandósok; a fegyverek között van állítólag egy kalasnyikov is.

Merah először március 11-én Toulouse-ban gyilkolt, egy katonát ölve meg. Négy nappal később, március 15-én három ejtőernyőssel végzett egy montaubani bankautomatánál, majd március 19., hétfő következett, amikor egy rabbit és három kisgyermeket lőtt le a toulouse-i Ozar Hatorah zsidó iskolánál. A férfi a nála lévő minikamerával felvételeket készített a gyilkosságokról, zenei aláfestéssel ellátott montázzsá vágta össze őket, és egy bűntársa segítségével eljuttatta az al-Dzsazírához. Az arab hírtelevízió úgy döntött, kegyeleti okokból nem tűzi műsorra a videót. A nyomozás egyik fő szála azt vizsgálja, ki lehetett az a bűntárs, aki azután adta fel a felvételt az al-Dzsazíra címére, hogy elkezdődött a Merah lakása elleni ostrom.

A merénylőt – akinek Algériában élő apja perre készül Franciaország ellen – némi huzavona után csütörtökön Toulouse-ban helyezték örök nyugalomra.

Az egyik nantes-i letartóztatás. Hasonló trauma
Masked special forces police escort a member of the Islamist community under heavy guard in Coueron, near Nantes, March 30, 2012. Special RAID and GIPN intervention forces conducted early morning raids to arrest some 20 people in morning swoops on suspected Islamist circles in several cities including Toulouse, scene of the killings of four Jews and three soldiers this month, a police source said. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.