Iszlamisták mészároltak le több tucat kommandóst a Fülöp-szigeteken

Legalább harminc kommandós vesztette életét a Fülöp-szigetek déli részén, miután tűzharcba keveredtek egy iszlamista lázadó csoporttal.

Egyelőre homályos, hogy pontosan milyen körülmények között alakult ki a tűzharc, de Fülöp-szigeteki médiaértesülések szerint a kommandósok meglepetésszerű támadást hajtottak végre a déli Maguindanao tartományban. A hatóságok egy ismert iszlamista csoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (Milf) egyik testvérszervezetének tagjait akarták letartóztatni, ám egy tavalyi megállapodás ellenére a szeparatista szélsőségeseket nem értesítették az akcióról, ami végül tűzharchoz vezetett – írja a BBC.

A kormány több évtizedes szembenállás után tavaly kötött tűzszüneti megállapodást a Milffel, és ennek részeként megegyeztek abban, hogy rajtaütés esetén a rendőrség figyelmezteti a szélsőségeseket. 

Az AFP tudósítása szerint órákon át tartott a lövöldözés, és a harminc kommandóson kívül több szélsőséges is életét vesztette. A vérengzésnek a helyszínre érkező tűzszüneti megfigyelők vetettek véget.

Különböző források is azt állítják, hogy a rendőrség egy iszlamista vezetőt, Zulkifli bin Hirt – aki az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján is előkelő helyet foglal el –, és egy pokolgépekre szakosodott terroristát, Basit Usmant akarta kézre keríteni. Mindketten a Dzsema Iszlamija (JI) szervezet tagjai, amely közeli kapcsolatban áll az al-Kaidával, és egy Iszlám Állam megalapítása a célja Délkelet-Ázsiában. A JI az évek során számos robbantást hajtott végre Indonéziában és a térség más országaiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.