Hetven halott a mogadishui merényletben

Iszlamista szélsőségesek kedden a szomáliai fővárosban az oktatási minisztérium épülete előtt egy teherautóba szállított robbanószerkezetet hoztak működésbe.

55 ember a helyszínen meghalt, további harmincat pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, ahol eddig még 15-en vesztették életüket. Mint Ali Hussein mogadishui rendőrtiszt közölte, a teherautót a minisztérium előtt lévő ellenőrző pontnál robbantották fel, s az utcán a hatalmas robbanás más gépjárműveket is meggyújtott.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Mogadishuban augusztus óta, amikor az al-Shabab iszlamista felkelőcsoport kivonta erőit a fővárosból a rend fenntartásával megbízott Afrikai Unió fegyveres egységeinek nyomása elől. Az ENSZ megbízásából próbálták biztosítani az élelmiszer segélyszállítmányok kiosztását.

Az al-Shabab egy web-oldalra feltett közleményében szinte azonnal vállalta a felelősségét a keddi merényletért. Mint az AP írja, az al-Shabab nyíltan vállalja a kapcsolatot az al-Kaidával, fegyvereseinek egy része harcolt Afganisztánban és Irakban is. Ők képezik ki a szomáliaiakat öngyilkos merénylőknek. A csoport vállalta a 2010 júliusi kettős öngyilkos robbantást Ugandában is, amikor a labdarugó foci vb döntőjét szabadtéri kivetítőn követő nézők közül 76-an haltak meg.

Az Afrikai Unió békefenntartó ereje főleg Ugandából és Burundiból érkezett katonákból áll, ők próbálják meg biztosítani a felkelők támadásaival szemben a gyenge szomáliai kormányt. Immár két évtizede tart az anarchia Szomáliában, a világ egyik legszegényebb országában, amelynek déli részét gyakorlatilag az al-Shabab tartja ellenőrzése alatt.

Tüzet olt egy nő a szomáliai fővárosban
ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY A woman runs to extinguish fire at the scene of a suicide attack in Somalia's capital Mogadishu, October 4, 2011. A truck bomb killed at least 65 people at government buildings in the heart of Somalia's capital on Tuesday, an ambulance worker said, and al Shabaab insurgents claimed responsibility for the attack. Witnesses said there was a loud blast at a compound housing four government ministries in the K4 (Kilometre 4) area of the capital Mogadishu, where students had gathered on Tuesday to take exams. REUTERS/Omar Faruk (SOMALIA - Tags: TPX IMAGES OF THE DAY CIVIL UNREST DISASTER) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.