Iszlamista hatalomátvételi kísérlet Gázában

Egy szalafista muzulmán fegyveres csoport pénteken "kikiáltotta az emirátust" a Gázai övezetben, a Palesztin autonóm területen és rögtön össze is csapott a területet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalommal. A harcokban 13-an meghaltak, több tucatnyian megsebesültek.

A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője, Abdel-Latif Musza jelentette be egy rafahi mecsetben a teokratikus uralom (istenuralom) "megszületését" a Gázai övezetben. A bejelentést néhány száz főt számláló, vidám, kiabáló hallgatóság ünnepelte meg. A főnök mögött állig fölfegyverkezett, fekete ruhás, álarcos testőrök álltak. Az egyikükön volt egy robbanóövnek tűnő felszerelés is - mondták szemtanúk.

Abdel-Latif Musza, a magát Isten Harcosainak nevező csoport vezetője látható testőreitől övezve Rafahban
Members of a group called Jund Ansar Allah surround their leader Abdel-Latif Moussa (3rd L) after Friday prayers in Rafah in the southern Gaza Strip August 14, 2009. Islamist radicals from the Palestinian group called Jund Ansar Allah defied the Hamas rulers of Gaza on Friday by declaring an "Islamic emirate" in the territory and staging a defiant display of arms. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa (GAZA POLITICS CONFLICT IMAGES OF THE DAY)

A mecseten kívül mintegy száz, pakisztáni stílusú öltözéket viselő fegyveres tartott erődemonstrációt, majd amikor megérkezett a Hamász rendőrsége, elbarikádozták magukat az épületben. Tűzharc tört ki közöttük, amelyben 13 fegyveres meghalt, és 85-en megsebesültek, köztük a környéken tartózkodó polgári személyek, gyerekek is - közölték egészségügyi források.

A Hamász egyik biztonsági tisztviselője, aki kérte neve elhallgatását, szombat reggel közölte, hogy a harcok során egy robbanásban meghalt Abdel-Latif Musza, a szalafista csoport vezetője.

Az "Isten Harcosainak" színpadias akciója jól példázza, hogy vannak olyan iszlamista csoportok, amelyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz ideológiailag kötődve egy pánarab mozgalmat hirdetnek, szemben a Hamász palesztin nemzeti identitásával. A csoport két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy jelen van a Gázai övezetben.

Iszmail Hánije, a Hamász gázai kormányának vezetője a pénteki igehirdetésen tagadta, hogy az övezetben külföldi iszlamista harcosok, az iraki és az afganisztáni háború veteránjai tartózkodnának. Ilyenek nincsenek a Gázai övezet földjén... ez cionista propaganda - jelentette ki. A Hamász belügyminisztériuma szerint Abdel-Latif Musza (az al-Kaidán belül használt mozgalmi nevén Abu al-Núr al-Makdeszi) "őrült".

A szalafizmus az iszlám szunnita ágának egy olyan különösen szigorú irányzata, amely "a tiszta tanítást" hirdeti, a jámbor ősöket állítja példaképül a muzulmánoknak (szalafi=az elődök, az ősök). Szülőföldje Szaúd-Arábia. A szalafizmust a kívülállók gyakran nevezik vahhábizmusnak, de ezt az irányzat hívei általában elutasítják, becsmérlőnek tartják, mert ugyan Muhammed Ibn Abd el-Vahháb XVIII. századi muzulmán hittudós nagy gondolkodó volt, ő ültette át a gyakorlatba a XII. századból származó elméleti tanítást, és követelte a szigorú egyistenhithez való visszatérést, hirdette az arabok egységét, szerintük mégsem teremtett új ideológiai iskolát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.