Iszlamista harcosokat fogtak el Ceutában

A rendőrség letartóztatott négy férfit szombaton a Spanyolországhoz tartozó afrikai, autonóm városban, Ceutában. Az őrizetbe vett emberek egy iszlamista hálózat tagjai voltak, és a spanyol belügy szerint terrortámadásokra készültek az Ibériai-félszigeten.

Európa többi országához hasonlóan Spanyolország is fokozta a biztonságát, valamint erőfeszítéseket tett a fiatal muzulmánok radikalizálódásának megelőzésére a párizsi merényleteket követően, melyet iszlamista fegyveresek követtek el, 17 ember életét kioltva.

Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter megerősítette a letartóztatásokat. Hozzátette, hogy két testvérpárt fogtak el a hatóságok, akik nagyon radikális eszméket vallottak, és magasan kiképzett harcosok voltak.

Diaz szerint sok párhuzam fedezhető fel azzal a két testvérrel, akik a hónap elején megtámadták a Charlie Hebdo francia szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, melyben 12 ember vesztette életét. A miniszterelnök állítását nem részletezte – írja a Reuters.

Az El Mundo spanyol napilap idézte Diazt, és azt írja, hogy a négy őrizetbe vett férfi marokkói származású, de spanyol állampolgár volt. A letartóztatásokkal párhuzamban házkutatást is tartott a rendőrség, melynek során harci felszerelést és késeket is találtak.

Korábban a spanyol belügy kiadott egy rövid nyilatkozatot, amelyben azt írják, a rendőrség vizsgálja, hogy a négy férfi tervezett-e támadást Spanyolországban. A Marokkó tengerpartján fekvő spanyol autonóm város hatósága nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A nyomozáshoz közel álló források az El País napilapnak azt mondták, a vizsgálat két héttel ezelőtt kezdődött, amikor a négy férfi közül az egyik egy videót posztolt közösségi oldalán, melyben katonai kiképzést nyújtott, és dzsihádra szólít fel.

Spanyolország mellett számos európai ország küzd azzal, hogy megakadályozzák a fiatalokat a dzsihadistává válásban, és hogy Szíriában és Irakban harcoljanak, majd pedig onnan visszatérve saját hazájuk ellen kövessenek el támadásokat.

A spanyol kormány jövő péntekre egy tervet kíván készíteni a muszlim állampolgárokat érintő radikalizmus ellen.

Tavaly decemberben a spanyol és marokkói rendőrség egy közös műveletben hét személyt tartóztatott le. Az őrizetbe vett emberek nőket toboroztak Szíriába és Irakba, hogy ott csatlakozzanak az Iszlám Állam szélsőséges szervezethez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.