Iszlám állam létrehozására szólítja fel a muszlimokat az ISIS

Az ISIS dzsihádista szervezet vezetője felszólította a világ muszlimjait, hogy menjenek Irakba és Szíriába, és segítsék az Iszlám állam megalakulását – áll Abu Bakr al-Baghdadi, ISIS-vezér videóüzenetben. A vezér azt mondta a muszlimok kötelessége, hogy az Iszlám államba menjenek.

Baghdadi külön kiemelte az ügyvédeket, orvosokat, mérnököket, a hadseregben szolgálókat és közigazgatási ismeretekkel szolgálók figyelmét.

ISIS azt állítja, hogy kalifátust alapít, vagy egy iszlám államot azon a területen, amit Irak és Szíria területén elfoglalt és ellenőrzése alatt tart.

Egy korábbi hangfelvételben az iszlamista szervezet kalifájaként és a világ muszlimjainak vezetőjeként kiáltotta ki Baghdadit.

A baghdadi központi kormány hatalmas területek felett veszítette el a hatalmát a múlt hónap során. Az ISIS államát Aleppótól (Észak-Szíria) Dijála kormányzóságig ( Kelet-Irak) terjesztené ki.

Egy olyan állam létrehozása, ami a szigorúan vett iszlám jog szerint működik, már régóta számos dzsihádista célja – írja a BBC.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.