Ismét tárgyalna az EMNP az RMDSZ-szel

Az Erdélyi Magyar Néppárt újra egyeztetne az RMDSZ-szel a romániai alkotmánymódosítás, a régióátszervezés, az európai polgári kezdeményezések és az európai parlamenti választásokra való közös felkészülés ügyében.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége ismét egyeztetést kezdeményez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel olyan aktuális kérdésekben, amelyekben szükségesnek látja az együttműködést - közölte az EMNP pénteken az MTVA Külhoni Magyar Sajtószolgálat honlapján.

Az EMNP a romániai alkotmánymódosítás, régióátszervezés, az európai polgári kezdeményezések és az európai parlamenti választásokra való közös felkészülés ügyében szorgalmazza az együttműködést. A közlemény szerint az EMNP elnökének ezzel kapcsolatos július eleji levelét az "RMDSZ válaszra sem méltatta".

"A 2014-ben esedékes európai parlamenti választások kérdésében a Néppárt elnökségének határozott álláspontja, hogy erős magyar képviseletet az erdélyi magyar politikai erők megállapodása eredményezhet" - olvasható az EMNP közleményében.

A kommüniké beszámol arról, hogy az EMNP elnöksége a héten Kolozsváron tartott ülésének napirendjén egyebek mellett a lopakodó régiósítás, környezetvédelmi témák, illetve az európai parlamenti választások kérdése szerepelt.

Az EMNP folytatja a július 20-i tiltakozássorozat alkalmával elkezdett aláírásgyűjtést a román kormány által tervezett, a magyar közösség számára hátrányos régiósítási tervek ellen és a Székelyföld, valamint a Partium autonómiáját szorgalmazó helyi népszavazások kiírásáért.

"A Néppárt elnöksége sajnálattal vette tudomásul, hogy az RMDSZ meghatározatlan időre elhalasztotta az őszre tervezett tiltakozó tömegmegmozdulást. A nyáron azzal próbálta leszerelni a megmozdulások kezdeményezőit, hogy az ősz folyamán kell együtt, összefogva tüntetni, most azonban visszalépett, bebizonyítva, hogy akkor sem gondolta komolyan" - fogalmaz a közlemény, megerősítve, hogy az EMNP támogatja a Székelyek nagy menetelését, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hirdetett meg október 27-re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.