Ismét sikertelen a szlovák főügyészválasztás

Nem sikerült megválasztani az új szlovák legfőbb ügyészt a mai második fordulóban sem a pozsonyi törvényhozásban.

Nem kapta meg a szükséges számú szavazatot sem Dobroslav Trnka, az ellenzék jelöltje, sem a három kormánypárt (Híd, Szabadság és Szolidaritás –SaS, szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom-KDH) által támogatott Eva Misíková. Ugyanis a Mikulás Dzurinda vezette politikai szövetségesük, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) képviselői nem vettek részt a titkos szavazáson.

A négypárti pozsonyi kormánykoalíció több hetes egyeztetés és vita után sem tudott közös jelöltet állítani. Az SDKÚ egyik parlamenti képviselője az ellenzékiekhez hasonlóan Dobroslav Trnkát favorizálta. Több pozsonyi lap szerint azért, mert a jelenlegi főügyész igéretett tett arra, hogy ha marad eddigi pozíciójában, akkor nem szorgalmazza a párt gyanús pénzügyeinek kivizsgálását.

Ezt a feltételezést Mikulás Dzurinda pártelnök cáfolta, s úgy vélekedett, hogy a decemberben sorra kerülő újabb szavazásig a kormánykoalíció egyezségre juthat. A csütörtöki titkos szavazás előtt Iveta Radicová kormányfő ismét megerősítette: ha a kormánypárti többség ellenére megerősítik eddigi tisztségében a legfőbb ügyészt, akkor lemond. Ezt az elhatározását a jövő hónapban sem vonja vissza – közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.