Ismét összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Belfastban

Újabb összecsapások voltak Belfastban szombatra virradóan a rendőrség és protestáns tüntetők között a városházára kitűzött brit zászló eltávolítása miatt.

Kilenc rendőr megsebesült, és a rendfenntartók őrizetbe vettek 18 erőszakos tüntetőt - közölték hivatalos források.

A randalírozók több mint 30 benzines palackot, valamint petárdákat, téglákat dobtak a rendőrökre, és csúzliból kilőtt csapágygolyókkal is támadták őket az északír főváros protestánsok lakta negyedeiben. A tömeg körülbelül 300 fős volt. Az előző éjjel is voltak hasonló összecsapások, akkor tíz rendőr sebesült meg.

Az utóbbi két hétben erőszakmentesek voltak a "zászlóvita" miatt december eleje óta tartó tüntetések, de péntek este ismét elszabadult a pokol: britpárti protestáns szélsőségesek összecsapást provokáltak a rendőrséggel, meggyújtott barikádokkal zárták el a városközpontba vezető egyik főutat, és felgyújtották több gépkocsit.

A felekezetek (vagyis inkább a nemzeti közösségek - írek és britek) közötti újabb zavargásokat az váltotta ki, hogy a belfasti városi hatóságok úgy döntöttek: a brit lobogót a jövőben nem mindennap, hanem csak különleges alkalmakkor, évente 17-szer tűzik ki a városházára, amely gyakorlatilag az épület felavatása, 1906 óta van fellobogózva. A december eleje óta a zavargásokkal összefüggésben eddig mintegy ötven tüntető ellen emeltek vádat. A rendbontásokban többtucatnyi rendőr megsebesült.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.