Ismét nyerne az önbuktató szlovák koalíció

Pozsonyi politikai elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a hónapokon át viszálykodó jobboldali pártok ismét képesek lennének politikai szövetségre lépni - de nem is zárják ki ezt a lehetőséget.

A Robert Fico vezette Smer (irány) párt 37,5 százalékos támogatottsággal ugyan az élen végezne az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon, de a nemrég megbukott négypárti koalíciónak mégis minimális többsége lehetne. Ez derül ki az MVK pozsonyi közvéleménykutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott reprezentatív felméréséből, amely az első a szlovákiai kormányválság óta. Az adatok szerint a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unióra (SDKÚ) a szavazók 11,6 százaléka voksolna. Harmadik helyen a Szabadság és Szolidaritás (SaS-10,9), a negyediken pedig a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH-9,5) végezne. A pozsonyi törvényhozásba még a Híd párt (8,2) jutna be. A Smernek 72, a négy további pártnak – vagyis az eddigi kormánykoalíciónak -  azonban összesen 78 képviselője lenne az új képviselőházban. A felmérés szerint nem lépné át az öt százalékos parlamenti küszöböt Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (3,8), de a Magyar Koalíció Pártja (3,2) sem.
Több szlovák politikai elemző sem tartja valószínűnek, hogy a hónapokon át viszálykodó jobboldali pártok ismét képesek lennének politikai szövetségre lépni. De azért teljesen nem zárják ki ezt a lehetőséget sem. Legtöbben mégis a Smer-KDH koalíciót tartják a legvalószínűbbnek, habár minden politikai elemző hozzáteszi, hogy ezek csupán előzetes találgatások. A helyzet ugyanis a jövő március 10-ére kiírt előrehozott választásokig még lényegesen megváltozhat. Többek között azért is, mert az MVK adatai alapján csak a megkérdezettek 43,9 százaléka válaszolt úgy, hogy biztosan elmegy voksolni.
Bugár Béla, a Híd elnöke ugyancsak szerdán jelentette be, hogy a párt választási listáján ezúttal is lesznek szlovák, továbbá más, nem magyar nemzetiségű jelöltek is. Közülük elsőként Frantisek Sebejt, az ismert szlovák rendszerváltó politikust nevezte meg, aki már elfogadta a felkérést.
A négypárti szlovák kormánykoalíció az elmúlt hónap elején bukott meg, miután Iveta Radicová miniszterelnök az euróövezeti mentőcsomaggal kapcsolatos voksolást bizalmi szavazással kötötte össze. Nemcsak az ellenzéki Smer és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), hanem a kormánypárti Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt három szlovák képviselője is a kabinet ellen voksolt. Utóbbi politikusok már nem kerülnek fel Bugárék listájára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.