Újra elszabadul a biztonsági őrület a reptereken

Öleb mellé zsúfolt női szépészeti kellékek, elkobzott takaró, "talpmasszázs" a detektoros kapunál - jelentkeztek az első súrlódások a biztonságiak és az utasok között a fokozottabb terrorkészültség nyomán. Pórul járt az is, aki épp A királyság című akcióthrillert nézte hordozható DVD-lejátszóján. Az őr megszemlélheti a mellimplantátumokat is.

Ki lehet vajon a légimarsall a mi gépünkön? - kezdhetik egymás között a találgatást az ünnepek körül Európa és Amerika között utazó családok. Washingtoni hírek szerint ugyanis az USA belbiztonsági minisztériuma "jelentősen növelte a számukat" a transzkontinentális gépeken a karácsonykor az Amszterdam és Detroit közötti járaton lefülelt merénylő esete nyomán.

Az amerikai lŽgit‡rsas‡gok j‡ratain dolgoz— civilruh‡s biztons‡gi emberek gyakororolnak egy forgalomb—l kivont Lockheed L-1011-es t’pusś szŽles tšrzsž repźl™gŽp fedŽlzetŽn a New Jersey ‡llambeli Pomona William J. Hughsr—l elnevezett mžszaki kšzpontj‡
Az amerikai lŽgit‡rsas‡gok j‡ratain dolgoz— civilruh‡s biztons‡gi emberek gyakororolnak egy forgalomb—l kivont Lockheed L-1011-es t’pusś szŽles tšrzsž repźl™gŽp fedŽlzetŽn a New Jersey ‡llambeli Pomona William J. Hughsr—l elnevezett mžszaki kšzpontj‡ban 2001. szeptember 26-‡n. (MTI/AP/Chris Polk)

Janet Napolitano miniszter elismerte, hogy védelmi rendszerük csődöt mondott. Egy kongresszusi képviselő külön felrótta neki, hogy nem ült intézkedő, fegyveres légimarsall a Northwest Airlines járatán, amelyet a nigériai Umar Farouk Abdulmutallab megkísérelt felrobbantani. Pedig észrevehette volna, hogy a férfi mintegy húsz percet töltött a mosdóban, majd elrontott gyomrára hivatkozott a körülötte ülőknek. (Mint ahogyan hosszan időzött ott egy másik nigériai is, aki ezzel biztonsági intézkedések egész láncolatát váltotta ki később, de, mint kiderült, ő valóban beteg volt.) Nem minden ilyen járatra küldtek eddig sem légimarsallt, de azokra igen, amelyeken hírszerzési fülesek alapján indokoltnak látták. Ennek némileg ellentmond, hogy Abdulmatallab állítólag két éve szerepel a terorristákkal kapcsolatot tartó személyek listáján.

Eközben a TSA, az amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság kezdeményezése nyomán megszigorított biztonsági intézkedések jelentősen lassították az ellenőrzéseket számos reptéren. Jelentkeztek az első súrlódások is: egy Koreából Kaliforniába tartó járaton utazó beteg asszony megküzdött a takarójáért, egy San Francisco-i üzletemberre rárontott a mosdóban a női légiutaskísérő, egy kanadai nőnek pedig az ölebe mellé kellett begyűrnie retikülje tartalmát (szigorúan veszik a legfeljebb egy kézipoggyászt).

Egy Ausztráliába tartó férfit szabályos talpmasszázsban részesítettek a detektoros kapunál. A faji profilírozás kérdését vetette fel, hogy Phoenixben leszállítottak egy gépről két "közel-keletiként" aposztrofált férfit, akik "gyanúsan" társalogtak anyanyelvükön, ráadásul A királyság című akcióthrillert nézték hordozható DVD-jükön; ebben Amerika-ellenes támadások szerepelnek.

Szaporodnak az aggodalmak a testszkennerekkel kapcsolatban a magánszféra sérelme miatt. Az amerikai képviselőházban éppen most van előkészítés alatt egy törvényjavaslat, amely betiltaná a milliméterhullámokat kibocsátó testképleolvasók rutinszerű használatát; ezek felfedik például a mellimplantátumokat és a beépített protéziseket is.

Az USA alkotmánya tiltja az "indokolatlan átvizsgálást". Eső után köpönyeg: Amszterdamban még több testszkennert állítanak fel - pedig ezen a reptéren van a világon a legtöbb, 15 - miközben nem világos, Abdulmutallab átment-e ilyenen a testére szerelt, illetve alsóneműjébe varrt robbanószerkezettel. Az USA 450 légikikötője közül mindössze 19-en használnak összesen 40 milliméterhullámokat kibocsátó testképleolvasót, New York három repterén például egyáltalán nem. Most 150 további darabot rendeltek.

Összesen 400 ezer személy, a névváltozatokkal és ismert álnevekkel együtt pedig egymillió bejegyzés szerepel az FBI "terrorlistáján" - a Szövetségi Nyomozóiroda ennyi embert figyel "alapos gyanúval". Kevesebb mint öt százalékuk amerikai állampolgár vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi. Abdulmutallab, akinek iszlamista radikalizálódására pedig apja is felhívta az amerikaiak figyelmét, még erre a listára sem kerül fel, nemhogy a 14 ezres szűkítettre - az ezen lévőkre automatikusan részletes átvizsgálás vár. Négyezren pedig a tilalmi listán vannak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.