Negyven fős csoport távolíthatta el a kétnyelvű táblákat Vukováron

Tovább éleződik a kétnyelvű feliratok körüli vita Vukováron; ismét eltávolítottak több, latin és cirill betűs táblát középületekről a kelet-horvátországi városban.

Hétfőn a munkaügyi központ, a nyugdíjbiztosító és egy állami felügyeleti szerv épületéről távolították el a kétnyelvű táblát, keddre virradóra pedig egy szociális intézményről tűnt el a horvát és szerb nyelvű felirat. A horvát lapok szerint a rongálást egy negyvenfős csoport követte el.

Horvátországban az alkotmány előírja, hogy kétnyelvű táblákat kell elhelyezni a középületeken azokon a településeken, ahol a lakosság több mint harmada egy másik nemzetiségi csoporthoz tartozik. Vukováron a lakosság több mint harmada szerb nemzetiségű. Horvát nacionalisták viszont ellenzik a szerb feliratokat arra a rossz emlékre hivatkozva, hogy a délszláv háborúban, 1991-ben a szerb csapatok teljesen lerombolták Vukovárt.

Augusztusban napokig több százan tiltakoztak Vukováron a cirill betűs szerb feliratok miatt. A demonstrálók eltávolították a helyi adóhivatalon és a rendőrség épületén elhelyezett cirill feliratokat. Összetűztek a rendőrséggel is, az összecsapásban négy rendőr megsebesült. Jelenleg az egész városban már csak egy kétnyelvű tábla van, az a rendőr-főkapitányság épületén található - jelentette a dpa hírügynökség.

Predrag Matic veteránügyi miniszter azt mondta újságíróknak: a kétnyelvű feliratok ügyében a törvényi szabályozás és a vukovári lakosság az illetékes, és nem azoknak az embereknek kell ezt a kérdést eldönteni, akik más településekről "odamennek azzal a szándékkal, hogy segítsenek a vukováriaknak, de valójában ezzel rosszat tesznek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.