Ismét elérhető volt a Facebook Iránban

Hétfőn több internetezőnek sikerült felcsatlakoznia a Facebookra és a Twiterre Iránban. Egyelőre nem jelentették be hivatalosan, hogy felfüggesztették volna a 2009-ben életbe lépett korlátozást.

Több iráni internetfelhasználó is észrevetette hétfő este, hogy korlátozás nélkül elérhető az országból a Twitter és a Facebook. Eleinte nem lehetett tudni, hogy az eddig blokkolt közösségi oldalakat a jövőben szabadon használhatják-e az iráni internetezők, vagy csak karbantartás miatt nyílt rés a biztonsági rendszeren. Később azonban a hatóságok közölték, hogy technikai problémák miatt lehetett felcsatlakozni a népszerű közösségi oldalakra.

A feltételezés, hogy a Facebook és a Twitter elérhetővé vált, nem volt alaptalan. Az augusztus elején hivatalba lépett új elnök, Haszan Róháni korábban már bejelentette, hogy elődjéhez, Mahmúd Ahmadinezsádhoz képest változtat politikáján, és többször ígéretet tett a szigorú internetszabályozás módosítására. Egy népszerű ifjúsági magazinnak például azt mondta, hogy a "digitális forradalom korában, nem élhetnek, nem kormányozhatnak karanténban." Az utóbbi időben pedig az iráni kormány több tagjai is Facebook-, illetve Twitter-oldalt indított. Nemrég egy Róháni nevét viselő Twitteren megjelent egy poszt, amelyben a profil kezelője boldog új évet kívánt az Iránban élő zsidóknak. Később azonban hivatalosan cáfolták, hogy az elnöknek lenne oldala a mikroblogon.

A Facebookot 2009 óta nem érik el az iráni internetezők, legfeljebb kerülőutakon. Az akkori vezetés azért tiltotta le a közösségi oldalt, mert állításuk szerint a kormányellenes tüntetők itt szervezték a demonstrációkat. Az internetes cenzúra a kibertérért felelős legfelső tanács kezében van, ők több millió honlapot - többek között a The New York Times-ét is - elérhetetlenné tettek az irániak számára. Egy speciális rendőri egység állítólag találomra felkeresi a felhasználókat, és figyelmezteti őket, hogy ne próbáljanak meg tiltott oldalakat megnyitni, írja a NYT.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.