Ismét egérutat nyert Adrian Nastase

Lassan nevetségessé válik az Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen kezdeményezett korrupciós vizsgálat. A parlament ugyanis egy éven belül immár másodszor tagadta meg a mentelmi jog megvonását a szociáldemokrata politikustól.

A Korrupcióenneles Ügyészség (DNA) nem sokkal a 2004 decemberi elnökválasztások után indított vizsgálatot Nastase ellen, aki Traian Basescu államelnök fő kihívója és ellenfele volt. A bűnügyi eljárás hátterében sokan ma is Basescu kézi vezérlésének jeleit vélik felfedezni.

A gyanú szerint Nastase korrupcióval építette fel Zambaccian utcai házát, és különböző állami tisztviselőktől, kinevezésükért cserében juttatásokat fogadott el. Az ügyészek szerint egyebek mellett így szerezte lakása Thermopan-típusú ablakait is.

Tavaly augusztusban Laura Codruta Kövesi főügyész a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a törvényhozástól, a testület azonban ezt elutasította. Az akkor ellenzékben politizáló Basescu-hívek az Alkotmánybíróságon tettek panaszt. Kifogásolták, hogy a házszabály ilyen esetben jogellenesen kétharmados többséget ír elő.

Az alkotmánybírók a panasznak helyt adtak, s azóta már a jelenlévő honatyák egyszerű többsége is dönthet a kérdésben. A héten tehát ismét napirendre tűzék az ügyet, miután Kövesi újabb kérést intézett a parlamenthez Nastase mentelmi jogának felfüggesztésére.

A képviselőház - amelynek a volt kormányfő tagja - azonban 116 szavazattal, 100 ellenében, 10 tartózkodás mellett, úgy döntött, hogy ugyanarról a kérdésről a parlament nem szavazhat kétszer. Ezzel pedig a Nastase-ügy újabb elnapolást szenved, a háznak leghamarabb ősszel lehet ismét alkalma vele foglalkozni.

Traian Basescu több alkalommal is hangsúlyozta: Brüsszel rendkívüli módon rosszallja, hogy a bukaresti törvényhozás akadályozza a magas beosztású politikusok ellen indított korrupciós bűnügyi eljárások lefolytatását. A mostani szavazás eredményébe azonban az is belejátszott, hogy Basescu és Nastase nagykoalícióban kormányzó pártjai között az utóbbi időben látványosan növekedtek a feszültségek és sokasodnak a kölcsönös támadások is.

A szociáldemokratáknak azonban egyelőre az is elegendő eredmény, hogy Nastase újból egérutat nyert.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.