Ismét bírósághoz fordul a Mohamed-film színésznője

Cindy Lee Garcia keresetét múlt héten már elutasította egy bíró, a halálos fenyegetéseket kapó színésznő most ismét az igazságszolgáltatáshoz fordul. Szerinte a film rendezője becsapta, a Google pedig megsértette szerepléséért járó szerzői jogait.

Cindy Lee Garcia keresete vádlottként a YouTube-ot, a Google-t és Nakoula Basseley Nakoulát, a Kaliforniában élő egyiptomi-amerikai kopt férfit jelöli meg.

Múlt héten egy Los Angeles-i bíró már elutasította a színésznő keresetét. A nő csalással és becsületsértéssel vádolja a film feltételezett készítőjét. Szerinte Nakoula Sam Bacile néven azt mondta neki és a többi színésznek, hogy egy Sivatagi harcos című kalandfilmben fognak szerepelni, ráadásul a szinkron nem egyezik meg az általa megkapott szövegkönyvvel.

Garcia ügyvédje múlt héten arra hivatkozott, a színésznő esete olyan, mint amikor valakinek a magánéletét szexvideó közzétételével sértik meg. A színésznő arra is hivatkozott, hogy a Google megsértette szerepléséért járó szerzői jogait, mivel a filmet engedélye nélkül terjesztették. A YouTube-ot birtokló cég ügyvédei szerint viszont a színész jogai nem nyújtanak védelmet a nézők filmértelmezése ellen.

Garcia azt is megemlítette keresetében, hogy egy egyiptomi pap fatvát bocsátott ki azok ellen, akik rendezőként, producerként, színészként szerepeltek a videóban. Szombaton egyébként egy pakisztáni pap százezer dollárt ajánlott fel annak, aki megöli Nakoulát.

A Mohamed prófétát kigúnyoló film - amelynek csak az előzetese jelent meg az interneten - halálos áldozatokkal járó tüntetéssorozatot váltott ki a muzulmán világban. A demonstrálók több helyen megtámadták az Egyesült Államok és más nyugati országok nagykövetségeit, Bengáziban az USA líbiai nagykövete is életét vesztette. A Google mindeddig ellenállt, hogy törölje a videót, habár több országban elérhetetlenné tette azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.