Ismét beindultak az ausztrál menekülttáborok

Ausztrália átszállította a hajón érkező menedékkérők első csoportját a Pápua Új-Guineában található táborba. Egy másik tábort már korábban újranyitottak, állítólag itt embertelenek a körülmények.

A tizenkilenc, Srí Lankáról és Iránból érkezett menedékkérő szerdán érkezett meg a Pápua Új-Guineában található táborba. Ők lesznek a Manus-szigeten újranyitott menekülttábor első lakói, írja a BBC.

A Csendes-óceáni Megoldás elnevezésű stratégiát 2001-ben John Howard kormánya készítette el. Eszerint a hajóval érkező menedékkérőket Pápua Új-Guineára és Naurura szállították. A munkáspárti Kevin Rudd kormánya szüntette be a programot, az utolsó menekült 2008-ban hagyta el Naurut. Az Ausztráliába hajón érkező menekültek nagy száma miatt a kormány nemrég ismét szigorított bevándorlási politikáján, és újranyitotta a táborokat.

Az intézkedés célja, hogy a menekültek ne Ausztráliában várják meg kérelmük elbírálását, hanem az országon kívül –itt azonban akár éveket is el kell tölteniük. Ráadásul pár héttel ezelőtt a kormányzó Munkáspárt és az ellenzék is azt javasolta, hogy kérelmük elfogadása előtt a menekültek legalább öt évet töltsenek el az Ausztrálián kívül lévő táborokban.

A kormány azt várja, hogy a táborok visszarettentik majd a hajóval érkező menekülteket attól, hogy a szökés ezen formáját válasszák. Az utóbbi hónapokban több hajó is elsüllyedt vagy ki kellett menteni a rosszul felszerelt járművek utasait.

A kritizálók szerint az újranyitott táborok embertelenek, és sértik a menedékkérők emberi és törvényes jogait. Naurun a táborlakók sátrakban élnek, komolyabb infrastruktúrát ugyanis egyelőre nem építettek ki a szigeten. Kedden az Amnesty International munkatársai is ellátogattak a szigetre, miután kiderült, az odaszállítottak éhségsztrájkolnak, és kárt tesznek magukban, így tiltakozva a körülmények ellen. A naurui tábort szeptemberben nyitották újra, azóta 370, főleg Srí lankáról és Afganisztánból érkezett menekültet „toloncoltak” ide.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.