Ismét van ügyvezető elnöke az RMDSZ-nek

A szervezet eddigi főtitkárát, Kovács Pétert választotta ügyvezető elnökévé szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Az ülésen felkérték a magyar kormányt: ne támogassa a szórványoktatás Budapestről kezdeményezett gyengítését.

Kovács Péter egyedüli jelöltként indult, 53 igen és 21 nem szavazatot kapott. Az RMDSZ április végi kongresszusa döntött a főtitkárság megszüntetéséről és a korábban felszámolt ügyvezető elnökség újbóli létrehozásáról. Miután a politikai elnöki alelnöki tisztség megszűnt, Kovács Péter gyakorlatilag az RMDSZ második emberévé lépett elő. Kovács egyébként régi munkatársa Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, aki őt a megújult tisztségre ajánlotta az SZKT-nak.

Borbély László leköszönő politikai alelnök úgy vélte: most, amikor már csak szűk egy év van az önkormányzati választásokig, az RMDSZ „legfontosabb feladata felkészülni a szervező munkára, a romániai magyarságban pedig megerősíteni azt a hitet, azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt 25 évben mind Romániában, mind pedig külföldön képviseltünk”.

Borbély felszólalásában kitért a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) kezdeményezésére, hogy szórványban élő magyar gyerekeket Székelyföldre telepítsék át. A politikus felkérte a magyar kormányt, hogy „ne értsen egyet ezzel az elképzeléssel”, hiszen az RMDSZ sok éve dolgozik szórványkollégiumok létrehozásán, a szórványoktatás erősítésén, amit az NSKI kezdeményezése gyengítene.

Felszólalásában Markó Béla szenátor, a szövetség korábbi elnöke is kitért a NSKI úgynevezett gyöngyhalász-módszerére, és gratulált a Beszterce megyei – szórványban élő – magyaroknak a magyar iskola kiharcolásához. Úgy vélte, amit a besztercei magyarok érvényesíteni akarnak, beleillik abba, amit eddig tett az RMDSZ, és ami szerinte a szórványvidéken rendkívül fontos.

„Elismerjük azt, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar szórványoktatás jelentős magyarországi támogatásban részesült, ezt is várjuk el Magyarországtól, de tessék minket ezekben a kérdésekben megkérdezni” – figyelmeztetett. Markó Béla szerint az RMDSZ-nek szembe kell szállnia a román politikában tapasztalható hasonló, veszélyes törekvésekkel, amelyek fel akarják számolni az elmúlt évtizedekben nehezen kialakított kisebbségpolitikai koncepciót, amely biztosította a kisebbségek bevonását az őket érintő problémák megoldásába.

A felszólalások közül több is kitért a liberális ellenzék jövő hétre meghirdetett bizalmatlansági indítványára. Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy vélte, az RMDSZ nem tudja támogatni a kormány megbuktatását, ha az kizárólag a levélben történő voksolás szabályozásának késését kéri számon a Ponta-kormányon. Ez ugyanis nem a kabinetre, hanem a parlamentre tartozó kérdés, érvelt a szövetségi elnök, aki sejtette, hogy az RMDSZ törvényhozói tartózkodni fognak a szavazáson.

A szövetségi képviselők megválasztották a szakpolitikákért felelős ügyvezető alelnököket is. Az RMDSZ országos programjaiért Bodor László, az ifjúságért Geréd Imre, a kultúráért Hegedüs Csilla, az önkormányzatokért Ilyés Gyula, az oktatásért Magyari Tivadar, a területi szervezetekért Nagy Zoltán, a társadalomszervezésért Székely István felel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.