Ismét Szergej Sztanisev a PES elnöke

Újraválasztották az Európai Szocialisták Pártja (angol rövidítéssel PES) elnökének Szergej Sztanisev bolgár politikust a szervezet budapesti tisztújító kongresszusán, pénteken.

Kihívója, a spanyol Enrique Barón Crespo visszalépett a jelöltségtől.

Szergej Sztanisev a megválasztása utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a problémák megoldásának nem az a módja, hogy a bevándorlókat bűnbakoknak kiáltják ki vagy a halálbüntetés bevezetéséről beszélnek. Szerinte nem fogadhatják el azt folyamatot, amit a Fidesz indított el és amely meg akarja szabadítani Magyarországot az európai értékektől.

A PES-elnök beszélt arról is, hogy miközben 300 millió forintot költött a kormány a bevándorlókkal kapcsolatos kampányra, mintegy 500 ezer magyar hagyta el az országot, mert nem volt munkája. Ez a kampány nem old meg semmilyen problémát - hangsúlyozta.

Szergej Sztanisev szerint Európa nem válhat erőddé, és azt kell szem előtt tartania, hogyan tudja a menekültek életét megmenteni.

Elmondta, azért tartja a PES Budapesten a kongresszusát, mert tiszteli Magyarországot, és szeretnék, ha az ország továbbra is az európai értékeket követné.

A volt bolgár miniszterelnök nagy kihívásként értékelte, hogy nehéz időkben vezeti az európai szocialistákat, és célként jelölte meg a 2019-es EP-választás megnyerését.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke azt mondta, hogy az európai országok demokratikus úton haladnak, és nincs olyan ország, amely ne lenne demokratikus. A tagállamokban azonban egyre inkább növekszik a vita a demokratikus alapértékek megkérdőjelezéséről - tette hozzá.

Kérdezték a bevándorlásról is. Elmondta, hogy míg az ötmilliós Libanon egymillió szír menekültet fogadott be, addig a több mint 500 milliós EU a szír menekültek csupán 5 százalékát.

Hozzátette: a probléma az, hogy a menekültek többsége négy tagállamba, Németországban, Olaszországba, Franciaországba és Svédországba megy. 90 százalékuk kilenc országot jelöl meg célként - jegyezte meg.

Közölte, ha szétosztják a menekülteket a tagállamok között, akkor ez nem jelent problémát, azok ugyanis akkor jelennek meg, ha koncentrálódnak a menekültek. A szolidaritás a tagállamok között nagyon fontos - hangsúlyozta, utalt arra, hogy az Európai Bizottság egy olyan formulán dolgozik, amely figyelembe veszi a többi között a lakosok számát, a GDP nagyságát.
Martin Schulz szerint gazdaságilag erősebb tagállamok könnyebben tudják megoldani a problémát.

Az EP-elnök egyetértett azzal, hogy Szergej Sztanisevet nehéz időben választották újra, mivel magas a munkanélküliség, növekszik a kiábrándult polgárok száma, a menekültügyi helyzet is kihívások elé állítja a tagállamokat.

Véleménye szerint a szocialistáknak ki kell állniuk az alapértékek mellett, a problémákat nem oldhatják meg populizmussal. Hozzátette: a szocialisták programja a beruházásokon keresztül a gazdasági növekedésre, a munkahelyteremtésre épül, illetve az adórendszer igazságosabb átalakítására.

Nem a mi módszerünk a xenofóbia, a kisebbségek elnyomása, a halálbüntetés újbóli bevezetése - hangoztatta.

Tóbiás József, az MSZP elnöke azt mondta, Európa baloldala tiszteli az MSZP munkáját. Szerinte egy új kezdet esélyét hordozza a kongresszus, egy olyan kezdetét, amely szembe mer nézni a Magyarországot és Európát is érintő kiszolgáltatottsággal, reménytelenséggel.

Szerinte Európa konzervatív többsége nem mer változtatni, azt az utat járja, amely a pénzügyi válság előtt is meghatározó volt. A baloldalon van a sor: új kihívások, bátor lépések, amelyek megerősítik a szocialistákkal által vallott értékeket - mondta.

Kifejtette: fenntartható az igazságosság látszata, ha a jognak nincs uralma, és lehet demokrácia, de attól nem lesz jogállam - fogalmazott. Úgy összegzett: ez ma mind Magyarország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.