Ismét odacsaptak az Iszlám Államnak

Az Egyesült Államok vezette Iszlám Állam (IS) elleni koalíció új légicsapásokkal támadta a szélsőséges szunnita szervezetet, amely egyre jobban kiszorul a szír-török határnál fekvő Kobane városából.

A IS elleni koalíció szombaton összesen 12 légicsapást mért a szélsőségesekre. A támadások következtében a szervezet több létesítménye, járműve és egy olajfinomító is megsemmisült – írja a Guardian.

Szakértők szerint az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó szervezet egyre inkább kiszorul az ellenállás szimbólumává vált Kobanéból. A határ menti városért jó ideje folyik a küzdelem, Jelenleg a terület mintegy 60 százaléka a kurd erők kezén van.

A dzsihádisták szeptember közepén indították el a Kobane elleni offenzívát, és úgy tűnt, újabb, stratégiai szempontból igen fontos várost sikerül rövidesen elfoglalniuk. Az Egyesült Államok vezette koalíció által indított légicsapások, valamint a kurd erők előrenyomulása azonban eredményesnek bizonyult.

„Az ISIS (IS) még azokról a területekről is visszavonult, amelyeket az aknák miatt a kurdok eddig nem mertek visszafoglalni" – tájékoztatott az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

A városért folyó harcban becslések szerint mintegy ezer ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.