Ismét halottnak nyilvánították Doku Umarov csecsen hadurat

A több terrorcselekmény elkövetését is vállaló Umarov már „többször is meghalt", de ezúttal még igaz is lehet, ugyanis egy, a lázadókhoz közeli oldal közölte a hírt. 

Az orosz iszlamista militánsok weboldala, a Kavkaz Centr híradása igencsak szűkszavű, mindössze annyit közöl, hogy a Kaukázusi Emirátus nevű illegális szervezet vezetője meghalt, Umarovot pedig „mártírnak" nevezték. A Kavkaz Centr Twitter oldalára kiírták, hogy a szervezetnek új vezetője van, mégpedig Ali-Abu Mukhammad.

Doku Umarov (középen), egy általa készített videofelvételen
Reuters

Az orosz titkosszolgálatok nem tudnak a csecsen hadúr likvidálásáról, így nem is kommentálják az értesülést – ezt a Nemzeti Terroristaellenes Bizottság képviselője közölte a RIA Novosztyi hírügynökséggel. Egyszersmind emlékeztetett arra, hogy Umarov haláláról időről-időre megjelennek hírek a külföldi sajtóban, az orosz titkosszolgálatoknak azonban nincs ilyen információjuk.

Idén januárban Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta, hogy mindaddig, amíg nincs bizonyíték a halálára, az észak-kaukázusi iszlamista lázadók vezérére úgy kell tekinteni, min élő emberre. Korábban Ramzan Kadirov csecsen elnök – szeparatista harcosok lehallgatott beszélgetésére hivatkozva – azt mondta, hogy Umarov már régen halott.

Umarov korábban azzal cáfolta a haláláról szóló híradásokat, hogy napokkal a hamisnak bizonyuló bejelentések után videofelvételt készített magáról, és ezt feltette a világhálóra. Umarov nem véletlenül az egyik legkeresettebb lázadó az országban.

Az észak-kaukázusi régió Oroszországtól való elszakításáért a terror eszközeivel harcoló férfi volt az értelmi szerzője a Moszkva–Szentpétervár-expresszvonat 2009-ben elkövetett kisiklatásának és a moszkvai metróban 2010-ben elkövetett öngyilkos, több halálos áldozatot követelő merényleteknek is.

A szocsi olimpiai játékok kezdete előtt ismét sokat cikkeztek róla, ugyanis a csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a szocsi téli olimpia megakadályozásáért.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.