Ismét elmaradt a felvidéki magyar összefogás

Az elmúlt hét végén valószínűleg eldőlt, hogy a jövő tavasszal esedékes szlovákiai parlamenti választásokon sem fog össze a Bugár Béla vezette Most-Híd és a Magyar Közösség Pártja. 

– Ők már bejelentették, hogy külön indulnak, amit mi sajnálattal vettünk tudomásul. Álláspontjukkal elvetették a felvidéki magyar közösségben meglévő politikai erő egységesítésének lehetőségét – közölte Berényi József. Az MKP elnöke elmondta azt is, hogy ennek ellenére a lehető legszélesebb összefogásra törekednek, ezért azok a független jelöltek is felkerülhetnek a választási listájukra, akik ugyan nem tagok, de egyetértenek az MKP értékrendjével és programjával.

– Bízunk abban, hogy az erdélyi és a vajdasági helyzethez hasonlóan a legközelebbi képviselőházi voksolások után a pozsonyi parlamentben is lesz újra önálló magyar párt – hangsúlyozta a pártelnök.

Lapunk megkeresésére Bugár Béla úgy vélekedett, hogy a Magyar Közösség Pártja továbbra is kétszínű politikát folytat. – Legjobb példa erre az MKP Országos Tanácsának múlt szombati ülése, amelyen azért oszlatták fel a révkomáromi helyi szervezetüket, mert az ottani vezetők a tavalyi helyhatósági választásokon politikai szövetséget kötöttek a Híddal. A tanácskozásról kiadott közleményükben meg sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy elmarad a további együttműködésünk. Mi azonban ilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak meddő üzengetésekkel és eleve kudarcra ítélt látszategyeztetésekkel becsapni a választópolgárokat. Már most tiszta vizet öntöttünk a pohárba – szögezte le a Híd elnöke.

Érdeklődésünkre Orosz Örs, a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője csalódottan vette tudomásul a történteket.

– Személy szerint több mint hat éve munkálkodom legalább a sorskérdéseinkben egységes szlovákiai magyar politizálás érdekében. Két éve kidolgoztuk a Kisebbségi minimum című dokumentumot, amelyet mindkét pártelnök aláírt, de még ezek után is elmaradt a további együttműködés, amelyet pedig a felvidéki magyar közösség nagy többsége óhajt. Sajnos, még mindig nincs kellő politikai akarat a személyeskedés megfékezésére, emiatt jövőre újra indulatos és megosztó kampány várható, összefogás helyett – nyilatkozta a harmadik szektor egyik ismert személyisége.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.