Ismét elkaszálták a katalán népszavazást

Továbbra is bizonytalanság övezi a vasárnapra meghirdetett "alternatív népszavazást" Katalónia függetlenségéről, miután a madridi kormány kérésére az alkotmánybíróság ismét felfüggesztette azt.

A döntés nem érhette meglepetésként a függetlenségpártiakat, hiszen az alkotmánybíróság szeptember végén már felfüggesztette a függetlenségi népszavazási törvényt és a referendum megtartásáról szóló rendeletet.

A kormány akkor azzal érvelt, hogy a népszavazási kezdeményezés törvénytelen, ugyanis a spanyol alkotmány értemében referendumot csak minden választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehet megtartani.

Artus Mas katalán kormányfő az első kudarcot követően új jogi keretek között hirdette meg az immáron "állampolgári részvételnek" nevezett nem kötelező érvényű referendumot, ám a kormány ismét kérte az alkotmánybíróságot, hogy függessze fel a "bújtatott népszavazást".

Mas korábban leszögezte, hogy az alkotmánybíróság döntésétől függetlenül a katalánok vasárnap az urnához járulhatnak, ám a spanyol törvények szerint, aki ezek után elősegíti ezt, törvénysértést követ el – írja az El País.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.