Újabb Nagy-Albániát ábrázoló zászló okoz súrlódást a szerb-albán viszonyban

Szerbia diplomáciai jegyzékben tiltakozott Albániánál, amiért néhány napja Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vetítettek ki Edi Rama albán kormányfő miniszterelnöki rezidenciájának falára - erősítette meg Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Danas című napilapnak.

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovót függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya.

A hétfőn megjelent interjúban Dacic kijelentette, hogy Szerbia emiatt az incidens miatt nem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatokat Albániával. Kiemelte: Belgrád minden hasonló esetben reagálni fog, de ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnák adott esetben a megfelelő módon Edi Rama albán kormányfőt, hogy ne tárgyalnának vele, és ne keresnének olyan megoldásokat, amelyek mindkét fél érdekeit szolgálják.

„Eddig sem, és ezután sem teszünk semmi olyat, ami veszélybe sodorhatná a kapcsolatainkat a régió országaival, közöttük Albániával" – fogalmazott a szerb külügyminiszter. Aláhúzta, hogy nem várnak semmi olyat más országoktól, amit Szerbia nem hajlandó megadni, és Belgrád ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökeként is.

Dacic szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb politikai hibája az volt, hogy Szerbia „szeretetet" várt a többi országtól, a jövőben azonban a közös érdekek megtalálása lesz a cél. „A piac, a beruházások, a tőke és az áruk könnyebb áramlása, a régiós foglalkoztatás, a minket egymással összekötő projektek" kerülnek fókuszba – magyarázta a szerb politikus.

A külügyminiszter higgadt politizálásra intett, habár nem ez volt az első alkalom, hogy a Nagy-Albánia eszméje vagy az azt ábrázoló zászló felborzolta a kedélyeket Belgrádban.

Októberben a Szerbia és Albánia között zajló labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt az első félidő vége előtt néhány perccel félbeszakították, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között. Az összetűzés azt követően alakult ki, hogy egy ismeretlen személy egy távirányítható helikopterrel a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vitt be a pálya fölé. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta. A labdarúgó-szövetségeket megbüntették. A lehetséges elkövetők között az albán miniszterelnök testvérének, Olsi Ramának a neve is felmerült.

Az incidens miatt későbbre halasztották Edi Rama belgrádi látogatását is. Az albán kormányfő azonban kihasználta a lehetőséget, hogy – szerb kollégája által provokációnak minősített – kijelentéseket tegyen Koszovóval kapcsolatban. Az albán kormányfő azt javasolta Szerbiának, „fogadja el a realitásokat" Koszovóval kapcsolatban, azaz Szerbia egykori déli tartományának 2008-ban kikiáltott függetlenségét. Koszovó kérdése már lezárt ügy, Koszovó független – fogalmazott Rama.

Az albán kormányfő a karácsonyi ünnepek előtt arra kérte rajongóit, küldjenek ünnepi üzeneteket telefonjukról, amelyek közül néhányat kivetítenek majd a kormányfői rezidencia falára. Ezek között szerepelt a Nagy-Albániát ábrázoló zászló képe is. A kivetített üzenetek mindegyike megtekinthető Rama Facebook-profilján, ami a politikus rajongóinak lelkesedését, bírálóinak pedig a rosszallását váltotta ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.