Minden listás mandátumot vitt esz-Szíszi

Az egyiptomi elnök támogatásának céljával összeállt pártkoalíció nyerte el az összes listás mandátumot a parlamenti választásokon - derül ki az észak-afrikai ország legfelsőbb választási bizottságának szerda esti bejelentéséből.

Csakúgy mint a másfél hónapig tartó voksolás októberi, első szakaszában, a hétfőn zárult kétnapos fordulóban is a Szeretettel Egyiptomért nevű választási koalíció győzedelmeskedett, amely így a decemberben összeülő törvényhozás 596 mandátumából máris 120-at magáénak tudhat.

A mostani szakaszban a szavazók az ország 27 tartományából tizenháromban járulhattak az urnákhoz: Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén októberben voksoltak.

Az egyiptomi törvények értelmében a parlamenti mandátumokból 120-ért választási listák, 448-ért pedig egyéni, de nem feltétlenül független jelöltek versengtek. A maradék 28 helyet az államfő közvetlen jelöltjei kapják meg. A választásra alakult pártkoalíciók négy körzetre állíthattak fel listát, az egyéni indulók számára ugyanakkor 205 szavazókörzetet alakítottak ki.

A négy listás körzetben a győztes az elnyerhető - népsűrűségtől függően 14 vagy 45 - mandátum mindegyikét megkapta. Az egyéni jelöltek esetében ugyanakkor november 30-tól december 2-ig döntő fordulót tartanak azokban a körzetekben, amelyekben senki sem kapta meg a szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. Ez utóbbi a mostani szakaszban mindössze kilenc indulónak sikerült.

A Szeretettel Egyiptomért bevallott célja Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hatáskörének kiszélesítése, akár a parlamenté rovására is. Többen előre jelezték, hogy ennek érdekében indítványozni fogják a tavaly januárban hatályba lépett alkotmány vonatkozó cikkeinek módosítását.

A lista koordinációs bizottságának egyik tagja, Musztafa Bakri a sajtónak szerdán elmondta, hogy folyamatos egyeztetés zajlik a lista és más pártok, illetve egyéni jelöltek között, s kijelentette, "közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor bejelenthetjük, hogy a mandátumok kétharmada (az így összeállt) szövetségé."

Bakri azt is meglebegtette, hogy a Szeretettel Egyiptomért a lista nevének megváltoztatásáról döntött, de azt csak azután jelentik be, amikor a most még alakulófélben lévő szövetség végleges formát ölt.

Most valamivel többen mentek el szavazni, mint októberben. Az akkori gyér részvételi arányt egyes források 22-re, mások 27-re becsülték, ezúttal az arra jogosultak 29,83 százaléka járult az urnákhoz.

A végleges eredményeket az egyéni körzetekben tartott döntő forduló után, december 4-én ismertetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.