Visszaszerezték a porig égett várost

A nigériai kormány közlése szerint szombaton visszafoglalták a Boko Haramtól Baga városát, amelyet a szélsőségesek hetekkel korábban felgyújtottak, lakossága jelentős részét pedig lemészárolták.

A nigériai hadsereg Twitteren közölte, hogy súlyos harcok árán visszafoglalta Baga városát. A részletek egyelőre nem ismertek, de vélhetően a csádi, kameruni és nigeri haderő segítségével szerezték vissza az ország északkeleti részén fekvő várost, ahol január 3-án végzett kegyetlen pusztítást a Boko Haram, írja a BBC.

A bagai mészárlást követő első híradások még kétezer halottról szóltak, ám a – választási hajrában lévő – nigériai kormány később azt állította, hogy a média túlzott, és „csupán" 150 ember vesztette életét.

A túlélők mindenesetre szörnyű jelenetekről számoltak be a BBC nyugat-afrikai tudósítójának. „Rohantam, de a nyomunkban loholtak és lövöldöztek. Többen holtan a földre zuhantak, másokat a motorokkal gázoltak halálra. Végül néhányunknak sikerült elérni a tóparthoz" – emlékezett vissza Hadizsa Abakar a végzetes napra, amikor a Boko Haram kétszer is lerohanta a várost. Másodszor már esélyük sem volt a védekező helybélieknek: a nyugati oktatást bűnnek tartó szélsőségesek egész éjszakán át tartó hajtóvadászatot indítottak a helyiek ellen.

„Egy idő után annyi holttest hevert az úton, hogy meg sem lehetett őket számolni" – mesélte egy másik túlélő. Több ezren találtak menedéket a szomszédos Csádban, de többségük teljesen kétségbe van esve, hiszen semmit nem vettek magukhoz, minden értéküket és vagyonukat a házukban hagyták, amit kifosztottak majd felgyújtottak a szélsőségesek. Mások nem a vagyonuk, hanem a családtagjaik miatt aggódnak, akiket menekülés közben veszítettek el.

A hajdanán tízezer fős város leigázása a Boko Haram egyik legvéresebb akciója volt, bár a halálos áldozatok pontos száma nem ismert, az ENSZ és az Amnesty International becslései szerint közel négyezer otthont romboltak le. Baga azért is különösen fontos, mert közelében található egy nemzetközi katonai bázis, valamint Borno állam egyik kereskedelmi központja.

A Boko Haram – melynek célja egy Iszlám Állam alapítása Nigéria északi részén – 2009-ben kezdett véres akciókba, azóta közel 16 ezer civil vesztette életét a kegyetlen ámokfutásban. A nigériai kormány azóta is tehetetlenül szemléli a főként Nigéria északkeleti részén zajló történéseket, bár az utóbbi időben a szomszédos országok segítségével több várost is sikerült visszafoglalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.