Ismerik az amerikaiak az isztambuli merénylet kitervelőjét

Az isztambuli merénylet feltételezett kitervelője és irányítója a csecsen Ahmed Csatajev nem ismeretlen az amerikai belbiztonsági és terrorellenes harccal foglalkozó szervek számára - közölte pénteken Michael McCaul republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának vezetője a CNN hírtelevízióban.
"Miközben hollétéről nem tudni, a dzsihadistákhoz fűződő kapcsolatrendszerét jól, részletes adatokkal dokumentáltan nyilvántartjuk" - fogalmazott McCaul. A képviselő szerint Ahmed Csatajev "valószínűleg az első számú ellenség Oroszország észak-kaukázusi régiójában". A texasi politikus beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államok információi szerint Csatajev többször is járt Szíriában, és az Iszlám Állam hadműveleteiért felelős vezető egyik legfőbb segítője lett.

McCaul török hírszerzési forrásokra hivatkozva erősítette meg, hogy Csatajev koordinálta az isztambuli három öngyilkos merénylő akcióit. Tavaly az amerikai pénzügyminisztérium felvette a nyilvántartott terroristák listájára Csatajevet is, akiről már akkor jelezték, hogy terrorakciókra készül az Egyesült Államok és Törökország ellen. Amerikai vélemény szerint a csecsen származású terroristának mintegy százharminc dzsihadistából álló csapata van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.