Iskolások között tarol az új vírus

Huszonhét újinfluenzás megbetegedést regisztráltak egy düsseldorfi iskolában - jelentette be az egészségügyi minisztérium csütörtökön. A nyugat-németországi városban egy japán iskola diákjai betegedtek meg. Hongkongban minden iskolát bezártak. Hetvennégy országban már közel 28 ezer a fertőzöttek száma, a WHO világjárványra készül.

A német egészségügyi hatóságok 27 újinfluenzás megbetegedést regisztráltak egy düsseldorfi iskolában - jelentette be a német egészségügyi minisztérium csütörtökön. A nyugat-németországi városban egy japán iskola diákjai betegedtek meg. A megerősítetten H1N1-es vírussal fertőzött gyerekek karanténban vannak, az iskola jövő hétig zárva marad - közölte a tárca szóvivője.

A Japanese school boy wears as face mask as he leaves the Japanese International School in a suburb of the western German city of Duesseldorf June 11, 2009. German authorities have confirmed 30 cases of the H1N1 flu at the school in Duesseldorf, the
A Japanese school boy wears as face mask as he leaves the Japanese International School in a suburb of the western German city of Duesseldorf June 11, 2009. German authorities have confirmed 30 cases of the H1N1 flu at the school in Duesseldorf, the

A megerősítetten H1N1-es vírussal fertőzött, 12 év körüli gyerekek többsége jól van, csak ketten mutatnak súlyosabb tüneteket. Mivel több más gyerek is fájdalmakra panaszkodik, a nap folyamán további teszteket végeznek, és elképzelhető, hogy újabb újinfluenzás megbetegedéseket fognak megerősíteni - mondta Heiko Schneitler, a düsseldorfi egészségügyi hatóság vezetője, aki már legkevesebb 30 megerősített fertőzésről számolt be.

A düsseldorfi japán iskolába 560 diák jár, az intézményben közel 30 pedagógus tanít. Eddig csak gyerekek, elsősorban hatodikosok kapták el az új típusú influenzát okozó H1N1-es vírust.

Egyelőre tisztázatlan, hogyan jelent meg a betegség az iskolában. Egy lehetséges magyarázat, hogy az egyik megbetegedett kisgyerek nemrég egy földközi-tengeri szigeten nyaralt, és talán ő fertőződhetett meg először a repülőtéren.

A hongkongi hatóságok ezzel párhuzamosan közölték, hogy bezárják az általános iskolákat, óvodákat és bölcsődéket azt követően, hogy 12 gyermek fertőződött meg az A típusú H1N1-es vírussal. A felsorolt intézmények péntektől számított két hétig zárva lesznek, hogy elkerüljék a fertőzés tovaterjedését - mondta Donald Cang (Tsang) hongkongi kormányzó. Hozzátette, hogy mivel nem tudják megállapítani a betegség forrását úgy vélik, hogy első ízben észlelték új influenza-fertőzés gyanúját olyan betegeknél, akik nem külföldről tértek haza, hanem a jelek szerint hazájukban kapták meg a kórt.

Hongkongban május elsején mutatták ki a betegséget egy Mexikóból, Sanghajon keresztül érkezett 25 éves férfinél. Ezt követően háromszáz személyt helyeztek karanténba egy hétre abban a szállodában, ahol a mexikói lakott. Kínában megerősítették, hogy már 111 új influenzás beteget regisztráltak.

A genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világban 74 országban 27 ezer 737 ember fertőződött meg új vírussal, és 141-en haltak meg a betegségben. Az esetek többségét Észak-Amerikában észlelték, míg Európában és Ausztráliában az utóbbi napokban jelentősen emelkedett a betegek száma.

A WHO csütörtökre rendkívüli szakértői tanácskozást hívott össze csütörtökre a H1N1 influenzavírus által okozott járvány terjedésének ügyében. Az ENSZ e szakosított szerve jelezte kedden: közel áll ahhoz, hogy világjárvánnyá nyilvánítsa az új influenza járványát, előbb azonban biztosítani akarja az államok megfelelő felkészülését a betegséggel kapcsolatos pánik megelőzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.