Iskolában gyilkolt a Boko Haram

A nigériai iszlamista terrorszervezet egyik egysége Yobe szövetségi államban támadt rá az épületre. Egy kollégiumot porig égettek. Huszonkilenc bentlakó diák halt meg.

Egy rendőrségi tisztségviselő arról számolt be, hogy a Boko Haram egysége keddre virradóra támadta meg a középiskolát. A kollégiumot felgyújtották, és hagyták porig égni. A lángok több diák holttestét felismerhetetlenségig roncsolták. Eddig 29 halottról tudni, de hatósági közlések szerint a halottak száma a mentés előrehaladtával tovább emelkedhet. A Yobe szövetségi állam székhelye, Damaturu város közelében elkövetett mészárlás áldozatai mindannyian 11 és 18 év közötti fiúk voltak.

A Boko Haram (a szervezet elnevezése hausza nyelven azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tilos) korábban több hasonló véres támadást is végrehajtott Nigériában. Az iszlamisták legutóbb csütörtökön támadtak rá egy iskolára az ország északkeleti részén fekvő Bamában. Ennek a vérengzésnek 115 halálos áldozata volt.

Goodluck Jonathan nigériai elnök tavaly májusban három szövetségi államban szükségállapotot vezetett be, elismerve, hogy a szélsőségesek több várost és falut vontak az ellenőrzésük alá. Bár a hadsereg gyorsan kiszorította az iszlamistákat a városközpontokból, nem tudta megakadályozni az iskolák, elzárt falvak és a főutak elleni támadásokat.

A 2009-ben kezdődött iszlamista felkelésben már több ezren vesztették életüket, és a támadások átterjedtek a szomszédos Nigerre, Kamerunra, illetve Csádra is. A szélsőségesek célja, hogy iszlám törvénykezést vezessenek be Nigéria északi részén. Az Afrika legnagyobb olajtermelőjének számító, 160 millió lakosú országban északon többségében muszlimok, míg délen keresztények laknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.