IS: Robbantás Kobanénál, őrizetbe vétel Svájcban

Az Iszlám Állam (IS) körülbelül kéttucatnyi harcosa vesztette életét egy amerikai támadásban, a szír-török határnál fekvő Kobane városánál. Svájcban a dzsihádista szervezet három feltételezett tagját vették őrizetbe.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint 21 IS harcossal sikerült végeznie a támadásnak, köztük a terroristák egyik parancsnokával, és egy dán állampolgárságú taggal.

Híradó beszámol róla, hogy megfigyelők szerint a szélsőséges szunnita szervezet kivégzett 20 szír katonát, az észak-szíriai Rakka tartományban. A kormányhadsereg katonáit még október elején ejtették foglyul az IS erői, egy bázis elfoglalásakor.

Mindeközben Svájcban őrizetbe vettek három, a terrorszervezethez köthető embert, akiket európai merényletek szervezésével gyanúsítanak. A svájci ügyészség szerint a iraki állampolgárságú személyeket márciusban fogták el, és azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Svájc korábban nem akart nyilatkozni a gyanúsítottak őrizetbe vételéről, mert nem akarták veszélybe sodorni az országban és külföldön zajló vizsgálatokat, mely a bűntársak felkutatására és a mögöttük álló szervezet felderítésére szolgálnak.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a három iraki férfit robbanóanyaggal és mérgező gázokkal való visszaéléssel és a svájci határ illegális átlépésével vádolják. Az alpesi ország hatóságai a nyomozásban szorosan együttműködnek az Egyesült Államokkal és más európai országokkal is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.