IS elleni harc, rákkutatás: ezeket finanszírozná Obama

Barack Obama kedden délelőtt előterjesztette az Egyesült Államok 2017-es pénzügyi költségvetését, amelynek összege 4,1 ezer milliárd dollár.

A költségvetés - az előzetesen napvilágra került információknak megfelelően - prioritásként kezeli az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc finanszírozását, a szegényebb rétegek megsegítését, a módos amerikaiak adójának emelését, a rákkutatás nagyobb mértékű finanszírozását, a globális felmelegedés elleni harcot, és általában a kutatás-fejlesztés finanszírozását.

A tervezetet sok elemző egyszerűen politikai dokumentumnak tartja, Obama politikai öröksége részének, hiszen republikánus többségű kongresszusnak kell majd elfogadnia, és bár egyes elemeit republikánus politikusok is magukéinak vallják, korántsem biztos, hogy megszavazzák majd. A kongresszusnak megküldött költségvetési terv mindenesetre a republikánusok és a demokraták között tavaly megkötött egyezség keretein belül marad, azaz nem kötik megszorítások a védelmi és a belföldi kiadásokat illetően. "Költségvetésem - miközben tiszteletben tartja a tavaly ősszel törvényben is rögzített kétpárti megállapodást - alapvető beruházásokat javasol. Egyúttal csökkenti a deficitet is" - fogalmaz az elnök a költségvetési dokumentumban.

A 2017-es pénzügyi évre - amely október 1-jén kezdődik - a költségvetési terv 503 milliárd dolláros hiányt irányoz elő, amely jelentős csökkentés az előző évi hiányhoz képest, amikor szeptember 30-ával 616 milliárd dolláros hiánnyal zárt a büdzsé. A terv szerint a következő tíz évben a deficit átlagosan az amerikai GDP 2,5 százalékát tenné ki. A tervezet a következő dekádra 2,6 ezer milliárd dolláros adóemeléssel számol (emelni tervezi például a nyersolaj adóját), 11 milliárd dollárt kér a kongresszustól a védelmi minisztérium (Pentagon) számára, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra, valamint Szíria stabilizálására, 152 milliárdot pedig kutatásra és fejlesztésre fordítana.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.