Írország: Nem tartják tovább életben az agyhalott terhes nőt

Beszüntetik egy agyhalott terhes nő mesterséges életben tartását Írországban a dublini felső bíróság döntése alapján, ami ismét felszította a vitát a szigetország abortusztilalmáról.

A 26 éves nő 14 hete volt terhes, amikor december 3-án klinikai értelemben halottnak nyilvánították egy balesetben elszenvedett agysérülés miatt. Az orvosok megállapították, hogy a magzat menthetetlen, a nő és a meg nem született gyermek jogait képviselő ügyvédek pedig közölték, hogy nem fogják megfellebbezni az ország második legmagasabb szintű bíróságának a döntését. A háromtagú testület az ünnepek ellenére külön emiatt az ügy miatt rendkívüli ülést tartott, hogy megvitassa a hozzátartozók azon kérelmét, hogy kapcsolják ki az életfunkciókat fenntartó gépezetet.

Az orvosok eddig megtagadták a család kérését attól tartva, hogy per indul ellenük hanyagság vagy egyenesen emberölés vádjával, amennyiben beszüntetik a magzat életben tartását. (Írországban a magzat jogát az élethez az alkotmány rögzíti, az abortuszt tiltó alaptörvény szerint egyformán kell védeni az anya és a meg nem született gyermek életét.)

A bírói testület 29 oldalas jelentésében elfogadta hét orvos egyöntetű szakvéleményét arról, hogy a magzat nem tudna még legalább két további hónapig életben maradni az anya méhében addig, amikor már biztonságosan világra segíthető lenne.

A londoni hatóságok adatai szerint a zömében római katolikus hitű szigetországból 2012-ben 3982 ír nő, köztük 128 18 évnél fiatalabb utazott Nagy-Britanniába, hogy ott végeztesse el a terhesség mesterséges megszakítását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.