Írek és Lisszabon: kiújul a vita

Az ír EU-biztos szerint tiszteletben kell tartani a nemleges népszavazást az Európai Unió reformját szabályozó lisszaboni szerződésről. Az ír miniszterelnök viszont új szavazást írna ki.

Az ír EU-biztos szerint tiszteletben kell tartani azt, hogy a júniusi írországi népszavazáson elutasították az Európai Unió reformját szabályozó lisszaboni szerződést. Az EUobserver.com című, uniós kérdésekkel foglalkozó hírportál pénteken ismertette azt a nyilatkozatot, amelyet Charlie McCreevy belső piacügyi biztos a Hot Press magazinnak adott.

A politikus szavaiból közvetlen módon nem derül ki, hogy mi is a saját érdemi véleménye, de az EUobserver.com megjegyzi: nem mindegy, hogy a McCreevy-nyilatkozat épp most hangzott el. Az ír kormányfő a december 11-12-i brüsszeli EU-csúcson várhatóan olyan elképzeléssel áll elő, miszerint újból urnához szólítanák a kérdésben Írország lakosságát.

Írország népszavazáson utasította el a szerződést, a cseh parlament pedig még nem ratifikálta azt. Minden más EU-tag már ratifikálta az anyagot.

Brian Cowen ír kormányfő szerint - írta az EUobserver.com - akkor lehet szervezni újabb referendumot, ha az unió nyilatkozatban nyugtatja meg a az íreket, hogy a lisszaboni szerződés miatt nincs okuk aggodalomra saját adó- és családjogi rendszerük megőrzését, valamint a (katonai) semlegesség fenntarthatóságát illetően. A hírportál szerint Cowen azt is kéri az uniótól, hogy egy ponton változtassák meg a reformcsomagot, megőrizve minden tagország jogát egy EU-biztosi pozícióra.

Az ír igényeket illetően ugyanezeket sorolta fel egyébként a Financial Times pénteki számában megjelent cikk - hozzátéve, hogy néhány EU-tagországot "frusztrálhat" majd, ha Cowen, valóban ezzel áll elő.

Uniós diplomaták korábban Brüsszelben azt mondták: a "megnyugtató nyilatkozat" gondolata elfogadható, az viszont nem, hogy megváltoztassák magát a lisszaboni szerződést. Ez ugyanis azzal járna, hogy a többi tagországban - a végleges döntését még mindig lebegtető Cseh Köztársaság kivételével - újra kellene kezdeni a már sikeresen lezárt ratifikációs eljárást.

A lisszaboni szerződés egyébként nem azonnal törölné el az "egy ország, egy biztosi poszt" elvét, így a tagországoknak lenne még idejük később is dönteni erről a részkérdésről.

McCreevy EU-biztos az elutasító kimenetelű írországi népszavazás előtt azzal keltett figyelmet, hogy elmondta: ő maga sem olvasta el a teljes lisszaboni szerződést, csak annak egy "könnyített" összefoglalóját. Szerinte a 4,2 millió lakosú Írországban nincs 250 ember, aki elolvasta volna az egészet, s aki elolvasta, annak kevesebb mint tíz százaléka értette az összes bekezdést.

Mostani nyilatkozata szerint a népszavazás kimenetele azért lett elutasító a lisszaboni szerződéssel szemben, mert az emberek mindenki másnál jobban hallgattak Declan Ganleyre, a nemleges voks mellett kampányoló Libertas csoport alapítójára. A népszavazás hitelesen tükrözte az emberek véleményét, és ezt McCreevy szerint tiszteletben kell tartani, elvégre "demokráciában élünk" - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.