Irdatlan pénzeket „panamáztak ki” az amerikai cégek

Az ötven legnagyobb amerikai vállalat - köztük például a Walmart, az Apple, vagy a General Electric - 2008 és 2014 között mintegy 1400 milliárd dollárt helyezett ki adóparadicsomokba, hogy így csökkentse adófizetési kötelezettségeit - közölte az Oxfam America segélyszervezet csütörtökön.

A segélyszervezet jelentést állított össze az ötven legnagyobb amerikai vállalat adóelkerülési gyakorlatáról, azokról az "agresszívnak" minősített titkos módszerekről, amelyek révén a cégek elkerülik a társasági adó megfizetését. Az Oxfam America jelentése emlékeztet rá: a kérdéses időszakban ezek a nagyvállalatok az amerikai "adófizetők támogatásának legfőbb haszonélvezői voltak", mert hitelgaranciák vagy közvetlen szövetségi segítség révén mintegy 11 ezer milliárd dollárhoz jutottak.

Az Oxfam America részletes összeállítása szerint az 1400 milliárd dollárt 1600 leányvállalat "homályos és titkos" hálózatán keresztül vitték ki az adóparadicsomokba. "Ezeket az óriási summákat a szegénység leküzdésére és az Egyesült Államok infrastruktúrájának megújítására kellene felhasználni, és nem pedig olyan off-shore központokban pihentetni, mint Panama, a Bahamák vagy a Kajmán-szigetek" - fogalmazott közleményében Raymond Offenheiser, az Oxfam America elnöke. A segélyszervezet jelentéséből kitűnik, hogy az adóelkerülésben a legnagyobb amerikai cégek járnak élen: a tárgyalt időszakban az Apple például 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban, a General Electric 119 milliárd után nem adózott az Egyesült Államokban, a Microsoft 108 milliárdot "mentett ki" így, a Pfizer gyógyszeripari óriás pedig 74 milliárd dollárt vitt adóparadicsomba. E nagy cégek közül többeket már ért kritika korábban is, mert olyan mechanizmust építettek ki, amely lehetővé teszi, hogy profitjuk egy részét külföldre vigyék, s így kerüljék el a társasági adó megfizetését az Egyesült Államokban, ahol 35 százalékos ennek az adónemnek a mértéke. Ezek a cégek egyébként e módszereknek köszönhetően végül átlagosan 26,5 százalékos adót fizettek.

Az Oxfam egyébként honlapján arra buzdítja az amerikaiakat: írják alá azt a petíciót, amely felszólítja a washingtoni kongresszust, hogy fogadjon el törvényt az adóelkerülést lehetővé tevő jogi kiskapuk bezárására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.