Iratokra vár a szökevény?

Edward Snowden valószínűleg a megfelelő úti okmányok hiányában kénytelen a moszkvai Seremetyevo reptéren várakozni.

Az amerikai titkosszolgálatok megfigyelési programjáról adatokat szivárogtató férfi útlevelét ugyanis érvénytelenítették az Egyesült Államok hatóságai, más, a személyazonosságát igazoló irat viszont nincs nála – jelentette az Interfax orosz hírügynökség egy „Snowden környezetéből” származó forrásra hivatkozva. A Reuters tudósítója az Aeroflottól úgy tudja, hogy Snowden a következő három napra a légitársaság egyetlen járatára sem váltott jegyet.

De hiába keresik Snowdent a tranzitban az újságírók, akik kifejezetten azért váltanak repülőjegyet, hogy bejuthassanak a semleges zónába. Az orosz határőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) továbbra is azt közölte, hogy a szökevény nem lépte át az orosz határt. A The Washington Post internetes oldalán megjelent blogjában Max Fisher újságíró viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz hatóságoknak így is lenne jogalapjuk a lefogására. A reptéri szabályok szerint ugyanis 24 óránál hosszabb időt csak átutazó vízum birtokában lehet az átszállóövezetben tölteni, márpedig Snowden vasárnap érkezett Moszkvába. Úgy tűnik tehát, hogy sorsáról maga az orosz elnök döntött. Vlagyimir Putyin kedden azt mondta, hogy a férfi szabadon távozhat.

A Snowdennek a közeljövőben minden valószínűség szerint politikai menedékjogot adó dél-amerikai ország, Ecuador külügyminisztere eközben bejelentette, Quitónak két hónapjába kerülhet, amíg elbírálja a férfi menedékjogi kérelmét. Ricardo Patino egyúttal cáfolta azokat a korábbi információkat, amelyek szerint az ecuadori hatóságok úti okmányokkal látták volna el Snowdent, mielőtt az amerikai vasárnap Hongkongból Moszkvába repült volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.