Irántól kap pénzt az afgán vezérkari főnök?

Amerikai lapértesülés szerint az afgán vezérkari főnök rendszeresen kap pénzt Irántól, amely igyekszik növelni befolyását az afgán elnöki palota környezetében.

A The New York Times című napilap afgán és nyugati vezetőket idézve azt írta szombaton, hogy a dollármilliókban mérhető pénzt egy titkos alapba utalják át. A pénzt a vezérkari főnök és Hamid Karzai elnök arra használja, hogy képviselőket, törzsi vezetőket, mi több tálib lázadókat megvesztegessen, így bebiztosítva lojalitásukat.

"Ez egy nagy fekete elnöki kassza", a vezérkari főnöknek pedig az a feladata, hogy előremozdítsa Irán érdekeit" - fogalmazott a lap egyik nyugati forrása.

Karzai és vezérkari főnöke, Umár Daudzai nem válaszol azokra az írásban  feltett kérdésekre, amelyek Iránhoz fűződő kapcsolataikat firtatja - jegyezte meg az amerikai napilap hozzáfűzve, hogy Daudzai egyik munkatársa ostobaságnak nevezte az állításokat.

Feda Huszein Máliki, Irán kabuli nagykövete ugyancsak elutasította, hogy válaszoljon a feltett kérdésekre, szóvivője pedig a nyugati és a külföldi média "ördögi szóbeszédének" nevezte a feltevéseket. 

A The Ne York Times névtelen illetékesekre hivatkozva úgy véli, hogy Irán a pénzösszeg folyósításával igyekszik továbbra is biztosítani magának Daudzai hűségét, aki korábban Afganisztán teheráni nagykövete volt, és Karzai környezetében a Nyugat-ellenes irányvonal szószólójának számít.

A The New York Times utalt arra az augusztusi esetre, amikor Karzai iráni látogatásakor Máliki nagykövet euró-bankjegyekkel teli műanyagzsákot adott át az afgán államfőnek annak repülőgépén.

Afgánok ünneplik Hamid Karzai
Afghan men celebrate Hamid Karzai's victory over Abdullah Abdullah in the 2009 Afghanistan presidential election, in Herat November 3, 2009. Re-elected President Karzai vowed on Tuesday to include all Afghans in his new government to be formed after a disputed election process ended with the withdrawal of his only rival from a run-off vote. REUTERS/Morteza Nikoubazl (AFGHANISTAN POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.