Iránról tárgyaltak a "hatok" diplomatái

Szerdán első ízben ültek tárgyalóasztalhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama, valamint Németország vezető külügyi képviselői azóta, hogy hivatalba lépett Barack Obama. A "hatok" üdvözölték az új amerikai kormány Iránnal való tárgyalási készségét.

Üdvözölték az új amerikai kormány Iránnal való tárgyalási készségét szerdán Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína, továbbá Németország magas rangú diplomatái.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama, valamint Németország, azaz a "hatok" vezető külügyminisztériumi képviselői szerdán első ízben ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy hivatalba  lépett az Egyesült Államok új elnöke. Barack Obama már beiktatási  beszédében kijelentette, hogy hajlandó tárgyalásokra az "ellenséges" országokkal, s köztük Iránnal is kész a közvetlen diplomáciára.

Wiesbadeni tanácskozásukon a diplomaták külön nyilatkozatban üdvözölték ezt, hangsúlyozva, hogy az általuk gyanított teheráni tomfegyverkezéssel kapcsolatos válságot békés eszközökkel kell megoldani.

Az Egyesült Államokat képviselő William Burns  külügyminisztériumi államtitkár tájékoztatta a másik öt ország képviselőit az amerikai kormányzat új Irán-politikájának fő célkitűzéseiről, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Értesülések szerint a résztvevők reményüket fejezték ki, hogy Teherán pozitívan válaszol az új amerikai ajánlatra, s a tárgyalások hamarosan beindulhatnak Iránnal. A teheráni kormányt ugyanakkor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel szemben vállalt kötelezettségeinek teljesítésére szólították fel.

Washington és elsősorban nyugati szövetségesei hosszú idő óta  azzal vádolják Teheránt, hogy az általa folytatott urándúsítás  valójában atomfegyver kifejlesztését célozza. Az iráni kormány ezt  cáfolja, azt állítva, hogy csak békés célokat szolgáló nukleáris energia előállítására törekszik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az elmúlt időszakban több menetben  elsősorban gazdasági, illetve pénzügyi szankciókat léptetett életbe  Teheránnal szemben, hogy az urándúsítás feladására bírja.  Egyidejűleg ugyanakkor - egyfajta "mézesmadzagként" - ajánlatot tett  a gazdasági együttműködés fokozására is. Az iráni kormány azonban  mindezt egyelőre elutasította.

Források szerint Wiesbadenben a nyugati országok képviselői  ismét aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Teherán a napokban Föld körüli pályára bocsátotta az Omid nevű műholdat. Az iráni külügyminisztérium korábban azt állította, hogy az nem szolgál katonai célokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.