Iránnak még nincs atombomakész uránja

Irán még nem rendelkezik olyan dúsított uránkészlettel, amely megfelelő lenne atombomba előállítására – jelentette be kedden Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató és Michael Maples altábornagy, az amerikai katonai titkosszolgálat (DIA) vezetője egy szenátusi meghallgatáson. Az ugyanazokkal a hírszerzési információkkal rendelkező Izrael szerint Teherán előbbre tart.

Irán még nem  rendelkezik olyan dúsított uránkészlettel, amely megfelelő lenne atombomba előállítására – jelentette be kedden Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató és Michael Maples altábornagy, az amerikai katonai titkosszolgálat (DIA) vezetője egy szenátusi meghallgatáson.

Szerintük Teherán még nem döntött arról, hogy előállít-e ilyen fegyverképes uránt. Szerintük a közelmúltban  végzett iráni rakétakísérletek nincsenek közvetlen összefüggésben az iszlám köztársaság atomprogramjával.

Az iráni nukleáris és rakétaprogram feltehetően különböző  fejlesztési irányokat követ, a közelmúltbeli iráni rakétakísérletek  nem kapcsolódnak közvetlenül az atomprogramhoz - tették hozzá a  szenátus úgynevezett fegyveres szolgálatok bizottságában. „Mostani tudásunk szerint Iránnak nincs magas fokú dúsított  uránja” – közölte Blair. Mint hozzátette, Washington úgy tudja, Irán  még nem hozott döntést arról, hogy az alacsony dúsítási fokú uránból  fegyverképes uránt állítson elő.

Amerikai kormánytisztviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a  feltételezések szerint Irán atomfegyver gyártására törekszik.  Teherán azonban mindig tagadta ezt, azt állítva, hogy nukleáris  programja civil jellegű. A hírszerzési főnök és a katonai felderítés  vezetője ezzel szemben kedden azt mondta: széles körű egyetértés van  az amerikai hírszerző szervezetek között az iráni kérdés értékelésében, vagyis abban, hogy Teheránnak nincs magasan dúsított  uránja, és nem is döntött annak előállításáról.

Blair arra is kitért: Izrael a legrosszabb forgatókönyvvel  számolva azt feltételezi, hogy Irán előbbre tart  atomfegyver-fejlesztési programjában. Mint megjegyezte: Jeruzsálem  ugyanazokkal az értesülésekkel rendelkezik, mint Washington.

Az ENSZ februárban arról tett jelentést, hogy Irán annyi  alacsony dúsítású uránt állított elő, amely átalakítás esetén talán  elegendő lehet egy atombomba előállításához. Arról viszont nem tud a  külföld, hogy Irán rendelkezne erősen dúsított urán előállításához szükséges berendezésekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.