Iránnak dolgoztak a lezuhant orosz atomtudósok

Öt orosz atomtudós halt meg a hétfői légikatasztrófában – mind az iráni, bushehri erőmű építésén dolgoztak. Közben kiderült: a gép navigátorának vérében alkoholt találtak.

A bushehri atomerőmű felépítésében vett részt az az öt atomtudós, aki meghalt a hét eleji orosz repülőgép-szerencsétlenségben - jelentette az izraeli napilap, a Haaretz orosz biztonsági forrásokra hivatkozva. Az orosz tudósok az a 44 utas között voltak, akik a PEtrozavodszk mellett hétfőn  lezuhant Tu-134-es repülőgépen ültek.

Az öt szakember azután kezdett az iráni nukleáris létesítményben dolgozni, hogy annak építése a német Siemenstől átkerült az oroszokhoz. Hivatalosan a Hydropress gyár alkalmazottai voltak, amely az orosz állami atomvállalat része, a bushehri erőmű egyik legnagyobb szerződéses partnere. A források szerint az öt tudós halála hatalmas csapás az orosz nukleáris iparnak.

Az orosz szakértők feladata az volt, hogy fejezzék be az erőművet, és tegyék azt földrengésbiztossá. A források szerint hivatalosan nem merült fel a gyanú, hogy az eset "nem véletlen", igaz, iráni atomtudósok már többször lettek megmagyarázhatatlan balesetek áldozatai.

Ittas volt a navigátor?

Egy ezrelék volt a véralkoholszintje a legénység egyik tagjának azon a repülőgépen, amely kedd hajnalban zuhant le az északnyugat-oroszországi Petrozavodszkban, 45 halálos áldozatot követelve – adta hírül a life.ru orosz hírportál. A nyomozati hatóság a hírt nem erősítette meg.

A portál forrása szerint azonban az útvonal kiszámításáért felelős navigátor ittassága is közrejátszhatott abban, hogy a hajnali sűrű ködben a Tu–134-es utasszállító hétszáz méterre a leszállópályától átszakított egy magasfeszültségű vezetéket, és az autóútra zuhant, majd kigyulladt.

A tragédiának hét súlyos állapotban lévő túlélője van. Az eset után – bár hivatalosan attól függetlenül – az orosz elnök kezdeményezte a Tu–134-esek egy éven belüli kivonását a forgalomból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.