Iráni sajtó: ’svájci bonbonnal csalnák lépre’ a tárgyalókat

A mérsékelt iráni lapok üdvözölték szombaton a Genfben zajló tárgyalások kedvező híreit, és egy "történelmi megállapodás" lehetőségét vetítették előre, míg a konzervatív újságok csupán "délibábról" beszéltek.

Az iráni atomprogramról kezdett genfi tárgyalásokat péntek éjfélkor meghosszabbították, mivel valamennyi fél egybehangzó közlése szerint sikerült előrelépni a megbeszéléseken.

A Sarg című, nagy példányszámú mérsékelt napilap címoldalán a "Történelmi megállapodás felé" szöveg alatt Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszternek és Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének derűt sugárzó fényképe látható.

"A jelek szerint történelmi esemény van kialakulóban Irán és az 5+1-es csoport, vagy még pontosabban Irán és a Nyugat között" - írta a lapban Szadeg Zibakalam elemző. "Genf történelmi esemény, mivel Irán és a Nyugat végre hajlandó volt egymás szemébe nézni 35 év kölcsönös bizalmatlanság és vég nélküli vádaskodás után" - teszi hozzá.

Más mérsékelt kormánypárti újságok szintén "egy genfi megállapodás jeleiről" beszélnek, vagy a tárgyalások meglepetéseként írnak Mohamad Dzsavad Zarif és a közel-keleti körútját megszakítva Genfbe siető John Kerry amerikai külügyminiszter "váratlan találkozójáról".

A csütörtökön kezdődött tárgyalásokon megfigyelők szerint Teherán kész lenne vállalni, hogy felhagy urándúsító tevékenységének egy részével, cserében az atomprogramja miatt ellene hozott, és gazdaságát súlyosan visszavető nemzetközi szankciók enyhítéséért.

Az Arman című reformpárti napilapban Szadd Lejlaz elemzése ugyanakkor óva int "a túlzott derűlátástól", mivel - mint magyarázza - a szankciók enyhítése legjobb esetben is csak azt jelenti majd, hogy hozzá lehet majd férni "Irán befagyasztott kintlévőségeinek" egy részéhez, s bár ez levegővételhez juttatná a gazdaságot, alapvetően nem rendezné a problémát.

Az ultra-konzervatív iráni lapok inkább kritikus hangot ütöttek meg, mint például a befolyásos Kajhan, amely "A genfi megállapodás délibábja" főcímmel jelent meg, kérdésesnek nevezve, hogy az Egyesült Államok valódi tárgyalást folytat-e, vagy inkább "zsarolja" Iránt. Szerkesztőségi cikkében a Kajhan arra a tényre figyelmezteti az iráni tárgyalókat, hogy "az Egyesült Államok érintetlenül akarja hagyni a szankciók struktúráját, és csak azt engedné meg, hogy Irán hozzáférjen külföldön zárolt vagyonának egy részéhez, s ezt a szankciók enyhítéseként mutatná fel". Az újság álláspontja szerint az iráni tárgyalóknak azt a célt kéne kitűzniük, hogy "az Egyesült Államok döntő lépést tegyen a szankciók feloldása érdekében".

A szintén szélsőségesen konzervatív Vatan-Emrúz "Svájci bonbont" emleget a címoldalán, amellyel szerinte lépre akarják csalni az iráni tárgyalókat. A lap ennek alátámasztására felidézi Barack Obama amerikai elnöknek azt a kijelentését, miszerint országa legfeljebb csak az Irán elleni büntető intézkedések "igen mérsékelt" enyhítését mérlegeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.