Iráni rakétaszállítmányt követ a kémműhold

A hajó Fadzsr-5 típusú rakétákat szállíthat, amilyenekkel az Iszlám Dzsihád és a Hamász palesztin radikális mozgalom is lőtte Izraelt.

Egy, feltehetően a Gázai övezetbe tartó iráni fegyverszállítmány útját követi egy izraeli kémműhold. A The Sunday Times című brit konzervatív újság nyomán az izraeli sajtó azt írta, hogy a hajó Fadzsr-5 típusú rakétákat szállíthat, amilyenekkel az Iszlám Dzsihád és a Hamász  palesztin radikális mozgalom is lőtte Izraelt. Ezen kívül Sahab-3 típusú ballisztikus rakéták lehetnek a rakományban, amelyeket Szudánban állíthatnak fel izraeli célpontok ellen. A hajó valószínűleg a Vörös-tengeren keresztül Szudán és Egyiptom érintésével - a Gázába irányuló fegyvercsempészet jól bevált útvonalán - halad majd úti célja felé.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli biztonsági vezető elmondta, hogy amint a hajó beér a Vörös-tengerre, Eritreában állomásozó iráni hadihajók fogják kísérni. A szállítmányt állítólag a héten rakták fel a hajóra, egy időben azzal, hogy Izrael és a Hamász megállapodott a nyolcnapos katonai műveleteket lezáró tűzszünetről. „A tűzszünettől függetlenül megtámadunk és megsemmisítünk minden, Gázába tartó fegyverrakományt” - figyelmeztetett az izraeli tisztviselő a brit lapnak adott nyilatkozatában.

A Gázai övezetet irányító Hamász nem hagy fel a fegyverkezéssel - jelentette ki szombaton Músza Abu Marzúk, a radikális mozgalom második embere. Mahmúd az-Zahar, a Hamász társalapítója, egyik gázai vezetője szombaton ugyancsak arról beszélt, hogy Irán segítségével tovább folytatják a fegyverkezést, annak ellenérea Kairóban kötött tűzszüneti egyezmény a rakétatámadások leállítására szólít fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.