Iráni hadihajó a Földközi-tengeren

Egy év alatt ez a második alkalom, hogy a „béke követeként” iráni romboló szeli a Földközi-tenger vizeit. A végső úti cél Szíria lehet.

A Sahid Kandi és utánpótlás-szállítója, a Kharg szombaton hajózott át a Szuezi-csatornán, Habibollah Szajari tengernagy az IRNA hírügynökségnek azt mondta, a misszió célja az „erődemonstráció és a béke üzenete lesz”. Az egyelőre nem világos, hogy a két iráni hajó hova tart, de a Szuezi-csatorna forgalmát felügyelő hatóság egyik képviselőjére hivatkozva a Reuters azt írta, hogy a végső cél Szíria lehet.

Egy év alatt, és egyúttal az 1979-es iszlám forradalom óta ez a második alkalom, hogy iráni hadihajók a Földközi-tenger vizeire érkeznek.  Tavaly februárban Teherán egyszer már ragadtatta magát hasonló erődemonstrációra, amelyet Izrael „provokációnak” minősítve ítélt el.

A mostani útra Irán egy különösen feszült pillanatban kerített sort: a perzsa ország a minap számolt be előrelépésről vitatott célú atomprogramjában, amely találgatások szerint Izraelt egyre inkább meggyőzi arról, hogy támadást indítson az iráni nukleáris létesítmények ellen, a héten pedig Tbilisziben, Újdelhiben és Bangkokban is izraeli diplomaták ellen kíséreltek vagy kíséreltek volna meg merényleteket. Ez utóbbiak miatt Tel-Aviv Teheránt vádolja. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.