Iráni atomtárgyalások: várat magára az áttörés

Péntek estéig sem jutottak egyezségre Genfben a nemzetközi közösséget képviselő hatok, illetve Irán képviselői Teherán atomprogramjáról, derül ki a hírügynökségi beszámolókból.

A Bloomberg azt jelentette a svájci diplomatavárosból, továbbra is különbségek mutatkoznak abban, hogy a P5+1 országcsoport tagjai (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja, valamint Németország) mennyiben fogadják el az iszlám köztársaság urándúsítási tevékenységét, amelynek az ENSZ BT a leállítását rendelte el. - Tisztában vannak vele, hogy ha ezúttal sem születik egyezség, akkor nehéz lesz fenntartani ezt a folyamatot. A hátralévő akadályok egyike sem leküzdhetetlen - mondta az amerikai hírügynökségnek Ali Vaez, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) Irán-elemzője. Mohamad Dzsvad Zarif iráni külügyminiszter ezúttal Catherine Ashtonnal, az EU kül-, és biztonságpolitikai főképviselőjével egyeztetett. Péntekre virradóra ugyan Zarif helyettese úgy fogalmazott, hogy mivel nem értek el haladást, lecsökkent annak esélye, hogy más külügyminiszterek is a helyszínre érkeznek.

Ám pénteki hír szerint már Genfbe tartott Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője, írta a Reuters. Már csak azért is ott akart lenni, mert hétfőn az amerikai illetékesekkel egyeztet a szíriai rendezésről tervezett, Genf 2-ként emlegetett békekonferencia megtartásáról.

Később már az irániak is pozitívabban fogalmaztak, és a tárgyalási forduló meghosszabbítását helyezték kilátásba. A mostani már az egyeztetések harmadik köre az elmúlt hat hétben. Az elképzelések szerint előzetes megállapodást kötnének hat hónapra, ami időt adna a feleknek az átfogó rendezés kimunkálásához. Az egyeztetéseket az USA szenátusa is élénk figyelemmel kíséri, és az amerikai Hálaadás-ünnep hosszú hétvégéjét követően, december elején készül visszatérni az Iránt sújtó szankciókra. Az ORC/CNN közvéleménykutatása szerint az amerikai közvélemény 56:39 arányban pártolna egy ideiglenes megállapodást. Az egyezségre az izraeli katonai hírszerzés is nyitott: ez felértékelné Haszán Róháni iráni elnököt, miközben a keményvonalasok ellenzik az alkut az iszlám köztársaságban, jelentette a CS Monitor.               

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.