Iráni atomtárgyalások: Róháni sem derűlátó

Haszan Róháninak főleg a gazdasági szankciókkal van problémája. Az iráni elnök elmondta, nem szabad arra számítani, hogy rövid időn belül megoldást találnak.

"A kormányzat nem derűlátó a nyugati hatalmakkal és a tárgyalásokkal kapcsolatosan, de nem mondhatjuk, hogy nincs remény a problémák rendezésére" - mondta az államfő egy képviselői küldöttség fogadásakor, problémákon elsősorban az Irán ellen életbe léptetett gazdasági szankciókat értve. Róháni hozzátette: nem szabad arra számítani, hogy rövid időn belül megoldást találnak. Megerősítette azonban, hogy Teherán a szankciók feloldásáért küzd.

Eközben Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes hétfőn kizártnak tartotta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség még a nukleáris tárgyalások előtt átvizsgálná a Parcsinban található katonai támaszpontot. - Ahhoz, hogy vizsgálatot kezdjenek, megfelelő politikai légkörre lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy el kellene ismerni Irán polgári célú atomprogramhoz való jogát, és legalább a szankciók egy részét fel kellene oldani - tette hozzá Aragcsi.

Nyugati titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy a Teheránhoz közeli parcsini katonai létesítményben nukleáris fegyverek előállításához végeznek kísérleteket. Irán tagadja, hogy titokban atomfegyvereket fejlesztene.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője vasárnap szintén kijelentette, hogy "nem derűlátó" az ország atomprogramjáról szóló tárgyalásokat illetően, de támogatja az iráni tárgyalócsapatot. Iskolásokhoz, diákokhoz szólva Hamenei azt hangoztatta, hogy "senki sem gyengítheti a tárgyalókat, akiknek nehéz küldetésük van". Ha a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal) folyó tárgyalások sikerrel járnak, "annál jobb, ha nem, akkor az országnak a saját erőire kell támaszkodnia" - mondta.

Teherán és a hatok képviselői csütörtökön és pénteken Genfben tárgyalnak az iráni atomprogramról. A felek megállapodtak abban, hogy a siker érdekében nem hoznak nyilvánosságra részleteket a megbeszélésekről. Több iráni illetékes mindamellett hangoztatta, hogy a tárgyalások egy évig is eltarthatnak, amíg sikerrel végződnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.