Iráni atomprogram: váratlanul Genfbe utazik az amerikai külügyminiszter

John Kerry eredetileg nem volt hivatalos a genfi találkozóra, jelenlététől minden bizonnyal azt remélik, hogy segít a megállapodás kidolgozásában.

Egy amerikai külügyi illetékes pénteki közlése szerint Kerryt hivatalosan Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai felelőse hívta meg a tárgyalásokra, amely Irán és hat nagyhatalom (Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország) képviselői között zajlik. Az amerikai külügyminiszter eddig nem volt hivatalos a találkozóra, bár esetleges részvételét nem zárták ki.

A tárgyalóküldöttségek csütörtöki nyilatkozataiból az derült ki, hogy az aznap kezdődött tárgyalási fordulón előrelépést értek el és közel lehetnek a kompromisszumhoz. Az amerikai diplomácia vezetőjének jelenlététől minden bizonnyal azt remélik, hogy segít a haladásban. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy akár már pénteken lehetséges a megállapodás.

Barack Obama amerikai elnök mindazonáltal csütörtök esti televíziós nyilatkozatában jelezte, hogy még megállapodás esetén is egyelőre legfeljebb az Iránt sújtó nemzetközi szankciók kismértékű enyhítését tudja elképzelni. Hozzátette, hogy az esetleges enyhítésnek is visszafordíthatónak kell lennie, és a szankciók súlyosbításának lehetőségét is fenn kell tartani arra az esetre, ha Teherán nem tartja magát vállalt kötelezettségeihez. Obama hangsúlyozta, hogy a "szankciós struktúrát meg kell őrizni", de elképzelhető egy többszakaszos megállapodás, amely az első szakaszban magában foglalja a büntetőintézkedések enyhe mérséklését is.

Carney: azonos az Egyesült Államok és Izrael célja

"Nincs semmilyen nézetkülönbség Izrael és az Egyesült Államok, illetve az elnök (Barack Obama) és a miniszterelnök (Benjámin Netanjahu) között azzal a céllal kapcsolatban, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverhez jutását" - mondta Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője csütörtökön.

A Fehér Ház ezzel Netanjahu izraeli kormányfő azon kijelentésére reagált, miszerint "történelmi léptékű hiba" lenne a Teherán atomprogramjáról az 5+1 csoport (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) valamint Irán között körvonalazódó megállapodás elfogadása.

Carney elmondta, hogy csütörtökön a tárgyalások első szakaszában az iráni nukleáris tevékenyégre és az átláthatóság javítására összpontosítottak annak érdekében, hogy Teherán a tárgyalások leple alatt ne léphessen tovább a Nyugat által katonainak gyanított kutatások terén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.