Iráni vadászgépek Irak légterében

A síita teheráni vezetés a szunnita szélsőségesek, az Iraki és Levantei Iszlám Állam elleni harcra küldött Szu-25-ösöket a szomszéd országba.
Valószínűtlen ágyasok – írta szerdán a BBC arról, hogy szerdán kiderült, az Egyesült Államok és Oroszország mellett Irán is küldött vadászgépeket Irakba harcolni a szinnita szélsőséges szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) ellen. Erre nézve a bizonyítékokkal a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS), egy biztonsági elemző intézet állt elő. Joseph Dempsey igazgató szerint az intézet szakértői az irakiak által nyilvánosságra hozott videókból jöttek rá, hogy a bennük szereplő orosz Szu-25-ös vadászgépek egy része minden valószínűség szerint Iránból érkezett. A felvételek tanúsága szerint a videókon látható Szu-25-ösök álcázó festése feltűnően hasonlít ahhoz az álcázó festéshez, amelyet az iráni légierő használ.

Oroszország néhány napja szállított le öt Szu-25-öst a bagdadi kormánynak, az első ötöt azok közül a használt vadászgépek közül, amelyeket az irakiak ötszázmillió dollárért vettek a fél országot hatalmába kerítő ISIS állásainak a megtámadására. Az Egyesült Államoknak pilóta nélküli repülőgépei és harci helikopterei köröznek Irak légterében. Ők egyelőre felderítő feladatokat végeznek el. Barack Obama elnök korábban beszélt arról, hogy légicsapásokon gondolkodik az ISIS ellen, de ezeket az amerikaiak Núri al-Maliki miniszterelnök távozásához kötik. Malikiben egyébként nem csak az amerikaiak és az iraki szunniták, de a saját síitái is a három hete újra felszínre tört iraki felekezetközi konfliktus forrását látják.

Ironikus – jegyzi meg a BBC –, de Irán a maga Szu-25-öseinek egy részét Iraktól, kvázi ajándékba kapta. Az Öböl-háború alatt hét iraki Szu-25-ös keresett menedéket a szomszéd országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.